Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

SUA aruncă Europa sub tanc

© Sputnik / Iliya Pitalev / Accesați arhiva multimediaУничтоженный бронетранспортер БТР-82 у разрушенного жилого дома в Мариуполе
Уничтоженный бронетранспортер БТР-82 у разрушенного жилого дома в Мариуполе - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Abonare
Washingtonul folosește de mult Ucraina ca obiect de consum pentru a-și atinge obiectivele, însă nici aliații europeni nu nu sunt apreciați mai mult.
Americanii atrag în mod constant Europa într-un conflict armat cu Rusia, forțând furnizarea de echipamente militare grele și specialiști pentru Forțele Armate ale Ucrainei. În același timp, Statele Unite „alimentează” cu cinism regimul de la Kiev pentru un război îndelungat și sângeros.
Șeful de cabinet al Casei Albe, Ron Klein, a declarat pe 3 aprilie că Statele Unite consideră că conflictul din Ucraina este departe de a fi încheiat. Klein a confirmat că Washingtonul va continua să ofere asistență militară Ucrainei (să furnizeze arme sau să plătească livrările din țările NATO). Nici un cuvânt despre posibilitatea unui acord de pace.
Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a promis aproape simultan că pentru fiecare tanc rusesc Forțele Armate ale Ucrainei vor primi „peste zece sisteme antitanc” de standarde NATO.
Astfel, Washingtonul stabilește pentru cei mai apropiați aliați din NATO și partenerii ucraineni o orientare evidentă de luptă împotriva Rusiei până la ultimul tanc sau european – timp de decenii (ne amintim Afganistanul).
Conform ratingului puterii militare mondiale al Global Firepower, Rusia este înarmată cu peste 12.000 de tancuri. Complexul militar-industrial al Occidentului colectiv va trebui să fabrice sisteme antitanc timp de mulți ani pentru a ajunge la „proporția lui Blinken” în Ucraina. Statele Unite au decis să aloce Ucrainei peste 13 miliarde de dolari ajutor militar, doar în martie, regimul de la Kiev a primit peste 10% din această sumă (1,6 miliarde de dolari). Ucrainenii vor plăti împrumuturile americanilor pentru arme până în secolul 22 (dacă Ucraina își păstrează statalitatea).
Statele Unite promovează la fel de persistent proiectul de transfer a câtorva sute de tancuri T-72 și alte vehicule blindate din țările din Europa de Est către Forțele Armate ale Ucrainei. De exemplu, de pe timpul Pactului de la Varșovia, Polonia a păstrat aproximativ 500 de tancuri T-72 cu diferite modificări și mai mult de 1000 de unități BMP-1 (vehiculele de luptă de infanterie au fost produse sub licență cu denumirea poloneză BWP-1).
Varșovia a comandat noi tancuri americane „Abrams” și se înclină să vândă vehicule blindate vechi pentru distrugerea în continuare a personalului militar al țării vecine. Cu toate acestea, potențialele militare ale Ucrainei și Rusiei sunt incomparabile, înfrângerea regimului de la Kiev este inevitabilă, iar noi livrări de arme către Ucraina nu vor face decât să crească numărul de victimele în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei.
Reciclarea gunoiului și a „gladiatorilor”
Lista „de achiziții” ale președintelui ucrainean Vladimir Zelenski către colegul său american Joseph Biden include vehicule blindate grele, artilerie cu rază lungă de acțiune, sisteme de apărare antiaeriană S-300, avioane de atac – chiar și ale NATO (se presupune că „voluntarii” străini sunt capabili să manevreze aceste echipamente). Casa Albă se străduiește din greu, dar presa americană notează pe bună dreptate că trimiterea simbolică a vechilor tancuri și vehicule de luptă de infanterie în Ucraina nu va spori puterea de luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei (în plus, motorina devine deficit după atacurile cu rachete ale Forțelor Armate ale Rusieiasupra rafinăriilor și depozitele de petrol ucrainene).
Armele învechite din punct de vedere tehnologic nu fac decât prelungirea existenței regimului de la Kiev. Iar livrările către Ucraina de sisteme de arme mai moderne și deplasările „voluntarilor” NATO (instructori specialiști) sunt pasibile de lovituri cu rachete de înaltă precizie ale Rusiei (protecție împotriva căreia nicio alianță militară nu garantează). Se pare că aliații europeni ai SUA - împotriva dorințelor Washingtonului - nu sunt dispuși să riște prea mult într-un război proxy cu Rusia.
Germania a furnizat Ucrainei 2650 de lansatoare de grenade propulsate de rachete „Matador” și intenționează să transfere alte 2450 de lansatoare de rachete antitanc către Forțele Armate ale Ucrainei până în iunie (?! – Al.H.). În același timp, Germania refuză să transmită o sută de vehicule vechi de infanterie de luptă „Marder”, iar astăzi s-a aflat că din cele 2700 de unități de sisteme antirachetă „Strela-2” promise Kievului (o moștenire a RDG), doar 500 sunt operaționale.
Deocamdată, Marea Britanie și-a declarat doar intențiile de a furniza Ucrainei arme „mai letale”, inclusiv obuziere autopropulsate AS-90. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a promis un lot suplimentar de sisteme antirachetă Starstreak, care nu au performanțe ridicate de luptă.
Londra pare să trimită rachete antinavă Harpoon la Odesa, dar fără nave. Să observăm că nu există „Harpoane” de coastă, „Harpoanele” de suprafață s-au învechit în Marina NATO la începutul anilor 2000, iar cele subacvatice - în 1997.
Livrările occidentale sunt dominate în mod semnificativ de lansatoare de grenade antitanc portabile și de sisteme de rachete antiaeriene cu rază limitată. În martie, Forțele Armate ale Ucrainei au primit 3800 de sisteme Javelin, Milan, Konkurs, Enlav, Panzerfaust și M-72, precum și 897 sisteme Stinger și Igla și 109 unități de artilerie. Rețineți că o mare parte din această listă trebuie reciclată din cauza termenilor de depozitare sau din cauza depășirii tehnologice. Gladiatorilor ucraineni contemporani nu le sunt furnizați decât tridenți antici cu plase pentru pescuirea tancurilor rusești.
În același timp, „partenerii” americani iresponsabili amenință Rusia cu „pedeapsa cerească” pentru folosirea ipotetică a armelor chimice în Ucraina (pe care trupele ruse nu le au). Consilierul ministrului Apărării al SUA pentru programele de apărare nucleară, chimică și biologică, Deborah Rosenblum, a declarat la începutul lunii aprilie: „Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice, biologice sau chiar nucleare”.
Desigur, în cazul unei provocări conform scenariilor Căștilor Albe elaborate în Irak și Siria, întregul Occident colectiv poate suferi în mod real - răzbunarea hipersonică este de nerespins. În același timp, nici nu va fi necesară utilizarea celui mai mare potențial nuclear din lume al Federației Ruse, de care Rosenblum este atât de îngrijorat.
Între timp, trupele ruse macină metodic obiectele Forțelor Armate ale Ucrainei și rezervele de arme ale „partenerilor”. În timpul operațiunii militare speciale începând cu 24 februarie au fost distruse: 125 de avioane, 91 de elicoptere, 392 de vehicule aeriene fără pilot, 226 de sisteme de rachete antiaeriene, 1936 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 211 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 833 de tunuri de artilerie de câmp și mortare, precum și 1810 unități de vehicule militare speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Lista rămâne deschisă, operaţiunea de demilitarizare şi denazificare continuă - cu superioritate tehnologică ridicată. Mobilizarea de noi „gladiatori” cu „săgeți” este lipsită de sens și inumană. „Regizările” ucrainene în stilul Srebrenica iugoslavă sunt pasibile de pedepse aspre, fără termen de prescripție.
Washingtonul continuă să folosească criza ucraineană în propriile sale scopuri egoiste - pentru a slăbi Rusia și a elimina concurența europeană în general. Și totuși, majoritatea țărilor lumii nu susțin regimul de la Kiev și sancțiunile anti-ruse ale SUA. Ediția americană a revistei Foreign Policy notează: „Mulți au o profundă ranchiură față de Statele Unite, ale căror intervenții militare din Afganistan până în Irak și Libia au lăsat moarte și devastare în urma lor... Nici o țară africană nu a susținut sancțiuni împotriva Rusiei".
Cred că Ucraina va reveni în cele din urmă la comunitatea mondială normală, mai ales că numai Rusia poate garanta securitatea poporului ucrainean.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu poziția redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0