Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Nicu Popescu, despre securitatea Moldovei în contextul situației din Ucraina

Nicu Popescu
 - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene declară că pacea și stabilitatea poate fi păstrată doar conform Constituției și dialogului diplomatic.
CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Situația în regiunea transnistreană, în contextul situației din Ucraina, este calmă. Afirmația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă comună cu mai mulți miniștri de Externe care întreprind o vizită de lucru în țara noastră.
Potrivit lui Popescu, la moment nu există informații care ar sugera că acest calm nu va continua.
„Din informațiile pe care le avem nu observăm că ar exista scenarii sau pregătiri de scenarii negative”, a precizat Popescu.
Totodată, ministrul de Externe de la Chișinău susține că țara noastră trebuie să fie pregătită pentru orice situație.
„Este foarte greu să prezici viitorul. În ultimele săptămâni am învățat că nu putem exclude niciun scenariu, oricât de negativ ar fi acesta. Nu suntem în poziția de a prezice sau a specula despre cum va evolua războiul din Ucraina. Avem obligația să ne pregătim pentru întreg spectrul de scenarii și facem acest lucru de mai multe luni, cu mult înaintea datei tragice de 24 februarie”, a declarat Nicu Popescu.
incendiu - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Rusia
Incendiul la depozitul de petrol din Belgorod - lovituri ale elicopterelor din Ucraina
La fel, Popescu susține că la etapa actuală țara noastră nu solicită armament de la Uniunea Europeană, iar pacea și stabilitatea poate fi păstrată doar conform Constituției și dialogului diplomatic.

„Republica Moldova este un stat neutru și nu va participa în careva acțiuni militare de partea unui sau altui stat. Războiul din Ucraina deja ne-a afectat masiv din punct de vedere economic, social, politic, umanitar. Speranța noastră este că războiul se va încheia cât mai curând posibil și că toate efectele negative care se răsfrâng asupra tuturor statelor nu se vor intensifica”, a mai spus Nicu Popescu.

Astăzi, în Republica Moldova, într-o vizită de lucru se află miniștrii de Externe din Austria, Cehia și Slovacia.
Discuțiile oficialilor au fost bazate pe subiecte ce țin de evoluția situației de securitate din regiune, gestionarea fluxului de refugiați de către autoritățile de la Chișinău, precum și oportunitățile de cooperare pe segmentul avansării Republicii Moldova pe calea integrării europene.
Комплексная реставрация Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2022
Rusia
Kremlin: Nu există un termen clar pentru întâlnirea dintre Putin și Zelenski
Fluxul de știri
0