Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia Unificată de Control s-a întrunit în ședință: Ce decizii s-au luat

© Sputnik / Evghenii PanasencoTiraspol
Tiraspol - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Abonare
Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit pentru o nouă încercare de a identifica soluții la problemele stringente din Zona de Securitate.
CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control a avut loc la Bender. Membrii CUC s-au întrunit pentru o nouă încercare de a identifica soluții la problemele stringente din Zona de Securitate.
Pe ordinea de zi a figurat subiectul retragerii temporare a observatorilor militari ucraineni din Forțele Mixte de Menținere a Păcii. Iar pentru a putea începe ședința cu acest subiect pe ordinea de zi, delegația Republicii Moldova a propus continuarea activității Comandamentului Militar Întrunit în regim obișnuit până la revenirea grupului de observatori militari delegați de Ucraina.
Propunerea a fost discutată îndelung, iar într-un finala fost acceptată de toate părțile, iar ordinea de zi a fost aprobată și ședința deschisă.
Astfel, în cadrul ședinței au fost audiate cinci rapoarte ale Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate.
Astfel, conducerea Inspectoratului de poliție Bender a semnalat că structurile de forță ale Tiraspolului își extind nestingherit prezența în raionul cu regim sporit de securitate, prin consolidarea infrastructurii posturilor ilegale ale așa-zișilor „vameși” și „grăniceri”.
Nicu Popescu
 - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Nicu Popescu, despre securitatea Moldovei în contextul situației din Ucraina
„Polițiștii moldoveni au relatat că la 26 martie, la intrarea în satul Fârlădeni raionul Căușeni dinspre localitatea Gâsca, forțele transnistrene au instalat o construcție nouă suplimentar la vagoneta care deja funcționa acolo. Printr-o adresare scrisă conducătorul Grupului operativ de anchetă unificat a cerut intervenția Comisiei pentru a curma această încălcare și a asigura respectarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992”, este precizat într-un comunicat al Biroului pentru Reintegrare.
O altă problemă a fost semnalată de primarul comunei Coșnița raionul Dubăsari, care a exprimat nedumerirea și dezacordul populației în legătură cu intenția Tiraspolului de a consolida posturile pe sectorul Coșnița – Dubăsari. Alesul local a evidențiat că asemenea posturi obstrucționează libera circulație în Zona de Securitate, inclusiv a deținătorilor de terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Râbnița, iar cetățenii așteaptă mai degrabă eliminarea impedimentelor decât „modernizarea” posturilor.
La fel, s-a abordat subiectul legat de unele embleme cu simbolică de model nereglementat - litera „Z” de către unii militari ai Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Reprezentanților Federației Ruse li s-a cerut să aducă echipamentul militarilor în conformitate cu actele misiunii de pacificare pe râul Nistru.
Misiunea OSCE în Moldova a notificat Comisia că toți membrii Misiunii speciale de monitorizare, evacuați din Ucraina și cazați temporar la Vadul lui Vodă, împreună cu mijloacele de transport aferente au părăsit Zona de Securitate.
În contextul monitorizării situației din Zona de Securitate, Misiunea OSCE în Moldova a comunicat fixarea unei coloane din 10 autovehicule, care la 3 februarie se deplasau spre Nord pe traseul M4 lângă localitatea Dzerjinscoe. Majoritatea unităților de transport erau cu numere de înmatriculare ale Ministerului Apărării al Federației Ruse, iar 3 camioane „Ural” aveau însemnele subdiviziunilor de menținere a păcii „МС”. Delegația Republicii Moldova precizează că deplasarea coloanei militare a avut loc fără hotărârea Comandamentului Militar Întrunit.
Comisia nu a luat nicio decizie asupra problemelor conturate, ședința ordinară urmând să fie convocată la 7 aprilie.
incendiu - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Rusia
Incendiul la depozitul de petrol din Belgorod - lovituri ale elicopterelor din Ucraina
Fluxul de știri
0