Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care este nivelul de radiație în Moldova: Ce spun ecologiștii

© Sputnik / Sergey Averin / Accesați arhiva multimediaRadiație
Radiație - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2022
Abonare
Agenția de Mediu vine cu anumite precizări privind nivelul de radiație după incendiile din zona Cernobîl.
CHIȘINĂU, 29 mart - Sputnik. Valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina. Precizarea a fost făcută de Agenția de Mediu a Republicii Moldova cu referire la Centrul de Cercetări Comune al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu.
Cercetările au fost efectuate ca urmare a apariției unor materiale de presă privind incendiile din regiunea Cernobîl.
Potrivit informațiilor prezentate de Agenția de Mediu, echivalentul dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală de la Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat constituie:
minima: 0,11 μSv/h – la staţia Bălţata şi Leova
maxima: 0,18 μSv/h– la staţia Comrat.
Echivalentul dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată de la Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul, constituie:
minima: 0,11 μSv/h – la staţia Chișinău la ora 350
maxima: 0,14 μSv/h – la staţia Briceni la ora 210 şi la staţia Ştefan Vodă la ora 320.
Пожарные - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2022
Societate
Moldova în flăcări: Sute de hectare nimicite într-o singură zi
LIMITA de avertizare este de 0,25 μSv/h - microSievert/h în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie stabilite de Ministerul Sănătății.
În același context, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie din România fac următoarele precizări:
autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl.
valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.
specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie și cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului monitorizează permanent evoluțiile și vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european.
Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.
petrol - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2022
Rusia
„Greii” petrolului și gazelor naturale: Rusia este de neînlocuit
Fluxul de știri
0