Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nanosatelitul creat de studenții și profesorii de la UTM va fi trimis pe orbită - VIDEO

© Sputnik / Mihai CarausMoldova va trimite în cosmos un nanosatelit creat de studenți și profesori de la UTM
Moldova va trimite în cosmos un nanosatelit creat de studenți și profesori de la UTM
 - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2022
Abonare
Nanosatelitul moldovenesc, care a fost creat de profesorii și studenții de la UTM, ar putea fi lansat în curând în spațiu. Vezi cum arată invenția și care este scopul acesteia.
CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. Reprezentanții Universității Tehnice din Moldova au ieșit într-un briefing de presă pentru a prezenta publicului larg nanosatelitul moldovenesc, creat de profesorii și studenții instituției, și pentru a anunța perioada în care invenția urmează a fi lansată pe orbită.
Astfel, potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, nanosatelitul este gata de lansare, iar în această lună, el urmează a fi transportat în Japonia, unde va trece toate testările, apoi va fi introdus într-o capsulă specială și va fi transportat către Space X, pentru a fi lansat pe Stația Spațială Internațională, de unde ulterior va fi propulsat pe orbită.
„Urmează ca săptămâna viitoare, deja noi avem contractul de livrare, să fie transportat în Japonia. Partea japoneză îl preia, fac ultimele verificări, îl plasează într-o carcasă specială pentru lansare, după care această carcasă este livrată către lansator”, a precizat Viorel Bostan.
Rectorul UTM a precizat că instituția nu se va opri aici și că sunt numeroase perspective de dezvoltare în continuare. Totodată, reprezentanții UTM își propun să lucreze și la o constelație de sateliți, adică mai mulți sateliți lansați odată, care să transmită informații de la unul la altul, iar aceste informații să fie folosite nu dor în scopuri de cercetare, ci și în scopuri practice.

„Tot mai mult ne bazăm pe imaginile din spațiu a teritoriul unei țări, încât să se ia decizii, inclusiv astfel încât ele (n.n. informațiile geospațiale) să fie folosite pentru agricultură, pentru prevenirea inundațiilor sau pentru monitorizarea teritoriului țării. Ele devin ceva nu exotic, dar foarte importante și necesare pentru o dezvoltare economică sustenabilă”, a menționat Bostan.

Este de menționat faptul că cercetătorii moldoveni vor putea colecta în premieră date proprii despre nivelul de radiație și concentrația de gaze din spațiu cu ajutorul nanosatelitului care urmează a fi lansat pe orbită.
Lansarea în spațiu a nanosatelitului creat la UTM a devenit posibilă după ce un grup de studenți și profesori de la această instituție de învățământ a câștigat un concurs lansat de Agenția spațială națională a Japoniei. În spatele performanței atinse de cercetători stau 11 ani de muncă asiduă în cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale, care a fost deschis în 2010 în cadrul Universității Tehnice a Moldovei pentru ca țara noastră să facă primii pași în explorarea cosmosului.
În tot acest timp, studenții și profesorii au creat prototipuri ale unui nanosatelit și au studiat cum acesta s-ar comporta în spațiu. Apoi a urmat concursul japonez care le-a deschis calea către spațiu.
Moldova va trimite în cosmos propriul nanosatelit  - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Video
Moldova va trimite în cosmos un nanosatelit creat de studenți și profesori de la UTM

Misiunea nanosatelitului

Nanosatelitul este unul educațional, adică a fost proiectat și realizat de cercetători care fac primii pași în acest domeniu. Acesta a fost gândit până la cele mai mici detalii. TUMnanoSat – așa a fost numit nanosatelitul moldovenesc care are forma unui cub cu muchia de 10 centimetri și o greutate de 1,2 kilograme. Este format din câteva subsisteme menite să asigure funcționalitate lui.
Unul dintre subsisteme va asigura comunicarea nanosatelitului de pe orbită cu stația terestră și va transmite toate datele solicitate de către centrul de comandă dislocat la UTM. Un alt subsistem va răspunde de alimentare. Acesta va converti energia solară în cea electrică pentru a-și încărca bateria și pentru a putea funcționa în continuare. Nanosenzorii care se află pe el vor asigura cercetarea și studierea comportamentului acestuia în spațiu.
Nanosatelitul este dotat cu o cameră care va imortaliza imagini din spațiu și le va transmite către centrul de comandă de la UTM. Totuși, cea mai importantă componentă a satelitului este creierul acestuia, adică computerul de bord.
Nanosatelitul este păstrat într-o camera specială pentru a evita descărcarea statică a acestuia, iar fiecare cercetător când intră în camera folosește echipament special pentru a nu contamina suprafața nanosatelitului. Acest lucru este necesar pentru a păstra un mediu steril.
Спутник - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2019
Rusia
„Predator” - Federația Rusă oferă detalii despre primul său satelit
Fluxul de știri
0