CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Compania rusească finanţată de stat ”Sisteme Spaţiale Ruseşti” a prezentat conceptul și caracteristicile ultimei invenţii dezvoltate – un satelit capabil să devoreze rămășițele care se acumulează pe orbita Pământului.
În cursul unui ciclu operațional complet, satelitul poate recicla până la 500 de kilograme de resturi spațiale, au spus dezvoltatorii, potrivit Sputnik Internaţional. În plus, acesta va folosi gunoiul reciclat, care va fi transformat în combustibil operațional.
Satelitul de 2,5 tone va fi trimis în Orbita terestră joasă, la o înălțime de aproximativ 400 de kilometri, unde acesta va găsi prima sa „pradă”, o va prinde folosind o plasă uriaşă în două secțiuni, o va comprima și apoi o va măcina până când va deveni praf.
Produsul rezultat va fi amestecat într-un combustibil pseudolichid, cu ajutorul oxigenului și gazelor cu hidrogen, care vor fi generate de satelit folosind un procesor care regenerează apa.
După cum a spus inventatorul satelitului, Maria Barkova, invenția sa va acționa practic ca un „prădător” în Spaţiu, „devorând” rămăşiţele de la alți sateliți şi deplasându-se pe orbite mai înalte și mai încărcate cu resturi spaţiale.
Acest lucru va permite o reducere a costurilor de amplasare, deoarece nu vor mai fi necesare etape suplimentare pentru amplasarea pe o orbită mai joasă.