Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Moldova va trimite în cosmos un nanosatelit creat de studenți și profesori de la UTM

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Moldova va trimite în cosmos propriul nanosatelit, creat de studenții și profesorii de la UTM. Cu ajutorul lui, cercetătorii moldoveni vor putea colecta în premieră date proprii despre nivelul de radiație și concentrația de gaze din spațiu.
Lansarea în spațiu a nanosatelitului creat la UTM a devenit posibilă după ce un grup de studenți și profesori de la această instituție de învățământ a câștigat un concurs lansat de Agenția spațială națională a Japoniei. În spatele performanței atinse de cercetători stau 11 ani de muncă asiduă în cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale, care a fost deschis în 2010 în cadrul Universității Tehnice a Moldovei pentru ca țara noastră să facă primii pași în explorarea cosmosului.
În tot acest timp, studenții și profesorii au creat prototipuri ale unui nanosatelit și au studiat cum acesta s-ar comporta în spațiu. Apoi a urmat concursul japonez care le-a deschis calea către spațiu.
Nanosatelitul realizat la UTM va fi lansat pe orbită de pe Stația Spațială Internațională. „Este o premieră pentru țara noastră, iar acest lucru ne face să ne simțim mândri”, remarcat rectorul UTM, Viorel Bostan.

Misiunea nanosatelitului

Nanosatelitul este unul educațional, adică a fost proiectat și realizat de cercetători care fac primii pași în acest domeniu. Acesta a fost gândit până la cele mai mici detalii. TUMnanoSat – așa a fost numit nanosatelitul moldovenesc care are forma unui cub cu muchia de 10 centimetri și o greutate de 1,2 kilograme. Este format din câteva subsisteme menite să asigure funcționalitate lui.
Unul dintre subsisteme va asigura comunicarea nanosatelitului de pe orbită cu stația terestră și va transmite toate datele solicitate de către centrul de comandă dislocat la UTM. Un alt subsistem va răspunde de alimentare. Acesta va converti energia solară în cea electrică pentru a-și încărca bateria și pentru a putea funcționa în continuare. Nanosenzorii care se află pe el vor asigura cercetarea și studierea comportamentului acestuia în spațiu.
Nanosatelitul este dotat cu o cameră care va imortaliza imagini din spațiu și le va transmite către centrul de comandă de la UTM. Totuși, cea mai importantă componentă a satelitului este creierul acestuia, adică computerul de bord.
Nanosatelitul moldovenesc a fost testat și este gata să fie lansat în orice moment. Japonezii au fost cei care au monitorizat fiecare pas și au verificat ca totul să fie ca la carte. Deoarece Moldova nu dispune de un echipament necesar pentru a testa nanosatelitul, acesta a fost supus verificărilor la Institutul de Științe Spațiale din București.
Nanosatelitul este păstrat într-o camera specială pentru a evita descărcarea statică a acestuia, iar fiecare cercetător când intră în camera folosește echipament special pentru a nu contamina suprafața nanosatelitului. Acest lucru este necesar pentru a păstra un mediu steril.
Potrivit rectorului UTM, TUMnanoSAT urmează să fie transmis la Agenția spațială națională a Japoniei, care îi va asigura transportarea în SUA. Ulteior, nanosatelitul din Moldova ar urma să ajungă Stația Spațială Internațională cu o navă cosmică a companiei SpaceX. De acolo, acesta va fi lansat în spațiu.
Deocamdată nu se cunoaște data exactă a lansării, dar cert este că acest lucru se va întâmpla în anul următor.
Fluxul de știri
0