https://md.sputniknews.com/20220217/mae-rus-a-publicat-raspunsul-privind-garantiile-de-securitate-49040193.html
MAE rus a publicat răspunsul Moscovei privind garanțiile de securitate
MAE rus a publicat răspunsul Moscovei privind garanțiile de securitate
Sputnik Moldova
Ministerul rus de Externe a publicat reacția Moscovei la răspunsul SUA cu privire la garanțiile de securitate
2022-02-17T19:20+0200
2022-02-17T19:20+0200
2022-02-17T19:24+0200
politică
în lume
rusia
mae rus
sua
securitate
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e5/0c/05/46971714_0:239:3193:2035_1920x0_80_0_0_b18936eb6c17e98528a072c81dc0c729.jpg
CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Moscova i-a transmis ambasadorului SUA în Rusia, John Sullivan, reacția la răspunsul SUA cu privire la garanțiile de securitate, a comunicat Ministerul rus de Externe.Se precizează că este vorba despre renunțarea la extinderea în continuare a NATO, retragerea „formulei București” despre faptul că „Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO”, și despre renunțarea la crearea de baze militare pe teritoriul statelor care au făcut parte anterior din URSS și nu sunt membre ai alianței, inclusiv utilizarea infrastructurii lor pentru desfășurarea oricărei activități militare, precum și revenirea capacităților militare, inclusiv ofensive și a infrastructurii NATO la starea din 1997, când a fost semnat actul fondator Rusia-NATO.„În lipsa unei disponibilități a părții americane de a conveni asupra garanțiilor ferme, consfințite juridic din partea Statelor Unite și aliaților săi, care să asigure securitatea noastră, Rusia va fi nevoită să răspundă, inclusiv prin realizarea unor măsuri de natură militar-tehnic”, este menționat în text.În document este subliniat că nu există și nu este planificată nicio ”invazie în Ucraina”.Ministerul de Externe a specificat că obligațiile Rusiei privind Memorandumul de la Budapesta din 1994 nu au nicio legătură cu conflictul intraucrainean și a amintit de asemenea că pierderea integrității teritoriale de către stat a avut loc ca urmare a unor procese interne. În textul documentului este menționat că pentru reglementarea situație este nevoie ca Kievul să respecte acordurile de la Minsk iar Occidentul să nu mai pompeze armamente în țară și să-și retragă toți instructorii de acolo.În document este subliniat că cererile de retragere a trupelor din anumite regiuni de pe teritoriul Rusiei sunt inacceptabile și subminează perspectivele de a se ajunge la acorduri concrete.Mai târziu, Departamentul de Stat al SUA a confirmat pentru RIA Novosti că au primit scrisoarea din partea Rusiei în cadrul dialogului bilateral de securitate.La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite și de înțelegere cu NATO privind garanțiile de securitate. Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianței spre Est și de neaderare a Ucrainei.Este solicitată de asemenea renunțarea la înființarea bazelor militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armamentelor ofensive ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.Ulterior, SUA și NATO au transmis Moscovei răspunsuri în scris la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate.Luni, la o întrevedere cu Vladimir Putin, Lavrov a comunicat că noul mesaj al părții ruse a fost și va fi transmis destinatarilor în viitorul apropiat.
https://md.sputniknews.com/20220214/politolog-ucrainean-sua-nu-mai-au-nevoie-de-ucraina-o-vor-ceda-rusiei--48891944.html
https://md.sputniknews.com/20220215/lavrov-despre-disponibilitatea-occidentului-de-a-discuta-garantiile-de-securitate-48946971.html
https://md.sputniknews.com/20220210/putin-trebuie-sa-obtinem-de-la-sua-si-nato-garantii-consfintite-juridic-48764840.html
rusia
sua
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e5/0c/05/46971714_237:0:2968:2048_1920x0_80_0_0_4e2715d1c21dc44c78875582acd9d2e0.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
mae rus garanții de securitate sua
mae rus garanții de securitate sua
MAE rus a publicat răspunsul Moscovei privind garanțiile de securitate
19:20 17.02.2022 (actualizat: 19:24 17.02.2022) Ministerul rus de Externe a publicat reacția Moscovei la răspunsul SUA cu privire la garanțiile de securitate
CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Moscova i-a transmis ambasadorului SUA în Rusia, John Sullivan, reacția la răspunsul SUA cu privire la garanțiile de securitate, a comunicat Ministerul rus de Externe.
„Constatăm că partea americană nu a dat un răspuns constructiv la elementele de bază ale proiectului de tratat cu SUA privind garanțiile de securitate, elaborat de partea rusă”, este menționat într-un comunicat al MAE.
Se precizează că este vorba despre renunțarea la extinderea în continuare a NATO, retragerea „formulei București” despre faptul că „Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO”, și despre renunțarea la crearea de baze militare pe teritoriul statelor care au făcut parte anterior din URSS și nu sunt membre ai alianței, inclusiv utilizarea infrastructurii lor pentru desfășurarea oricărei activități militare, precum și revenirea capacităților militare, inclusiv ofensive și a infrastructurii NATO la starea din 1997, când a fost semnat actul fondator Rusia-NATO.
„În lipsa unei disponibilități a părții americane de a conveni asupra garanțiilor ferme, consfințite juridic din partea Statelor Unite și aliaților săi, care să asigure securitatea noastră, Rusia va fi nevoită să răspundă, inclusiv prin realizarea unor măsuri de natură militar-tehnic”, este menționat în text.
În document este subliniat că nu există și nu este planificată nicio ”invazie în Ucraina”.
„Afirmațiile despre „responsabilitatea Rusiei pentru escaladare” nu pot fi apreciate altfel decât o încercare de a exercita presiune și a devaloriza propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate”, a menționat ministerul de resort.
Ministerul de Externe a specificat că obligațiile Rusiei privind Memorandumul de la Budapesta din 1994 nu au nicio legătură cu conflictul intraucrainean și a amintit de asemenea că pierderea integrității teritoriale de către stat a avut loc ca urmare a unor procese interne. În textul documentului este menționat că pentru reglementarea situație este nevoie ca Kievul să respecte acordurile de la Minsk iar Occidentul să nu mai pompeze armamente în țară și să-și retragă toți instructorii de acolo.
„Trezește îngrijorare intensificarea activității militare a Statelor Unite și NATO nemijlocit la granițele Rusiei, în timp ce „liniile noastre roșii” și interesele esențiale în domeniul securității, precum și dreptul suveran al Rusiei de a le proteja sunt ignorate în continuare”, a indicat ministerul.
În document este subliniat că cererile de retragere a trupelor din anumite regiuni de pe teritoriul Rusiei sunt inacceptabile și subminează perspectivele de a se ajunge la acorduri concrete.
Mai târziu, Departamentul de Stat al SUA a confirmat pentru RIA Novosti că au primit scrisoarea din partea Rusiei în cadrul dialogului bilateral de securitate.
La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite și de înțelegere cu NATO privind garanțiile de securitate. Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianței spre Est și de neaderare a Ucrainei.
Este solicitată de asemenea renunțarea la înființarea bazelor militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armamentelor ofensive ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.
Ulterior, SUA și NATO au transmis Moscovei răspunsuri în scris la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate.
Luni, la o întrevedere cu Vladimir Putin, Lavrov a comunicat că noul mesaj al părții ruse a fost și va fi transmis destinatarilor în viitorul apropiat.