Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Trebuie să obținem de la SUA și NATO garanții consfințite juridic

© Sputnik / Mikhail Metzel / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин провел совещание с руководством министерства обороны РФ и предприятий ОПК
Президент РФ В. Путин провел совещание с руководством министерства обороны РФ и предприятий ОПК - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
Președintele Putin a declarat că trebuie obținute garanții consfințite juridic de la SUA și NATO.
CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit în mesajul său de felicitare cu prilejul Zilei lucrătorului diplomatic despre necesitatea obținerii de la SUA și NATO a unor garanții de securitate exhaustive, consfințite juridic pentru Rusia, telegrama respectivă a fost publicată pe site-ul Kremlinului, fiind citată de RIA Novosti.
Președintele a menționat că Ministerul de Externe al Rusiei are o istorie glorioasă de slujire cu credință Patriei și de protejare a intereselor ei pe arena internațională, iar astăzi diplomații ruși își îndeplinesc cu demnitate datoria profesională.
El a subliniat că, în mare măsură datorită eforturilor lor, se dezvoltă legături reciproc avantajoase cu partenerii străini de pe toate continentele. Potrivit șefului statului, diplomația ajută de asemenea la apărarea drepturilor cetățenilor și compatrioților de peste hotare, contribuie la soluționarea conflictelor și crizelor regionale și joacă un rol important în crearea condițiilor externe favorabile pentru dezvoltarea progresivă a țării.
”Situația din lume devine din ce în ce mai agitată și tensionată. Acest lucru, evident, necesită eforturi suplimentare insistente pentru a asigura stabilitatea strategică și a contracara amenințările și provocările existente, în primul rând prin obținerea de la SUA și aliații lor din NATO a unor garanții de securitate exhaustive, consfințite juridic pentru țara noastră”, este menționat în mesaj.
De asemenea, în opinia lui Putin, rămâne de actualitate în continuare activitatea consecventă și sistematică privind consolidarea supremației dreptului internațional și a rolului central de coordonare al ONU, în vederea edificării unei ordini mondiale multipolare juste și stabile
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Internațional
”Trebuie să luptăm cu NATO acum?” Putin a făcut un rezumat al discuției de 5 ore cu Macron
Președintele și-a exprimat încrederea că Ministerul de Externe va activa și în continuare cu dăruire deplină, va face tot posibilul pentru a consolida poziția Rusiei pe arena mondială.
„Vă doresc cu toată sinceritatea succes în munca dumneavoastră, iar veteranilor serviciului diplomatic - multă sănătate și numai bine”, a adăugat Putin.
La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite și de înțelegere cu NATO privind garanțiile de securitate. Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianței spre Est și de neaderare a Ucrainei. Este solicitată de asemenea renunțarea la înființarea bazelor militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armamentelor ofensive ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997. Ulterior, SUA și NATO au transmis Moscovei răspunsuri în scris la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Rusia
Lavrov: Negocierile cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate nu s-au încheiat
Fluxul de știri
0