Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov, despre disponibilitatea Occidentului de a discuta garanțiile de securitate

© Photo : Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Abonare
Șeful MAE rus Lavrov a vorbit despre disponibilitatea Occidentului de a discuta o parte dintre propunerile cu privire la securitate.
CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Rapiditatea cu care NATO și-a schimbat poziția privind refuzul de a discuta cu Federația Rusă reducerea armamentelor în Europa sugerează că „nu este încă totul pierdut”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
„Rapiditatea cu care NATO și-a schimbat poziția vorbește despre faptul că în acest bloc încă nu este totul pierdut, că ei pot recunoaște ceea ce este evident atunci când o doresc în mod serios”, a declarat Lavrov la un briefing, răspunzând la întrebarea dacă Rusia este dispusă să discute cu NATO și SUA propunerile lor cu privire la controlul armamentelor.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Rusia
Lavrov: Rusia pregătește reacția la răspunsurile NATO și SUA
El a explicat că încă în 2019, Rusia a anunțat un moratoriu privind desfășurarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune și a propus să fie discutat acest subiect, dar apoi „nu au vrut nici măcar să ne asculte”.
„Occidentul a răspuns în cele din urmă pozitiv la acele inițiative pe care le-au respins mult timp, atunci când a înțeles că noi vorbim serios despre necesitatea unor schimbări radicale în domeniul securității europene. În legătură cu faptul dacă înseamnă aceasta sfârșitul istoriei? Nu, acesta nu este sfârșitul istoriei”, a spus Lavrov după discuțiile cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau.
El a adăugat că propunerile Rusiei cu privire la reducerea riscurilor militare și a moratoriului privind desfășurarea rachetelor cu rază medie și mai mică de acțiune în Europa au fost ignorate ani la rând. „Acum însă, când am primit răspunsul și de la NATO, și de la SUA, practic toate aceste idei au fost reproduse deja ca inițiative ale partenerilor noștri”, a explicat Lavrov.
ladimir Putin și Joe Biden  - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Politică
Putin l-a avertizat pe Biden despre pericolul militarizării Ucrainei
La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite și de înțelegere cu NATO privind garanțiile de securitate. Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianței spre Est și de neaderare a Ucrainei.
Este solicitată de asemenea renunțarea la înființarea bazelor militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armamentelor ofensive ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.
Ulterior, SUA și NATO au transmis Moscovei răspunsuri în scris la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate.
Fluxul de știri
0