Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iohannis susține consolidarea prezenței militare a NATO în regiunea Mării Negre

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
România sprijină consolidarea militară a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați din regiunea Mării Negre în condițiile riscurilor de securitate din Europa de Est, a declarat președintele român, Klaus Iohannis.
”Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat”, a declarat Iohannis marți, cu prilejul vizitei la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.
Potrivit lui, acest context de securitate ”confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat”.
”În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spațiul cibernetic. România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate”, a adăugat Klaus Iohannis.
”În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a mai anunțat Iohannis.
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Internațional
Pentagon: SUA vor disloca în următoarele zile aproximativ 2000 de militari în Europa
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele unui tratat cu Statele Unite și un acord cu NATO privind garanțiile de securitate.
Moscova, în special, cere de la partenerii săi occidentali garanții legale de neadmiterea extinderii NATO în continuare spre est, neaderarea la blocul NATO a Ucrainei și instalarea de baze militare în țările post-sovietice.
Propunerile conțin și o clauză privind ne desfășurarea armelor de lovitură NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.
Drapel NATO - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Internațional
Răspunsul SUA și NATO pentru Rusia – document publicat
Fluxul de știri
0