Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Răspunsul SUA și NATO pentru Rusia – document publicat

© REUTERS / INTS KALNINSDrapel NATO
Drapel NATO - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Ziarul El Pais a declarat că la dispoziția sa a ajuns răspunsul SUA și NATO la propunerile Rusiei.
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Ziarul spaniol El Pais susține că la dispoziția sa a ajuns răspunsul SUA și NATO la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate, informează RIA Novosti.
Dosarul respectiv a fost publicat pe pagina online a publicației cu denumirea „Documente prezentate de NATO și SUA ca răspuns la acordul propus de Rusia pe 17 decembrie”. Documentele sunt marcate cu Kiev și Madrid. În același timp se știe că Ucraina a fost informată anterior despre conținutul acestora.
În materialele prezentate este menționat că Washingtonul este dispus să discute următoarele chestiuni cu Moscova:
Mecanismul privind nedesfășurarea rachetelor de croazieră Tomahawk în România şi Polonia;
obligațiile reciproce cu privire la limitarea desfășurării sistemelor de rachete și forțe ofensive în Ucraina;
un acord alternativ la START-3 care să se refere și la noile tipuri de arme nucleare, precum și controlul rachetelor cu rază medie și mică de acțiune;
măsuri suplimentare pentru prevenirea incidentelor pe mare și în aer.
Se afirmă de asemenea că Occidentul a subliniat că se abține de la amplasarea armamentului nuclear în Europa de Est.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Rusia
SUA au ignorat îngrijorările principiale ale Rusiei, a declarant Putin
În linii generale, partea americană și Alianța Nord-Atlantică sunt dispuse să discute cu Rusia semnarea unui document cu privire la problemele de securitate. Totodată, NATO a declarat că nu dorește o confruntare însă nu va face compromisuri în problemele pe care le consideră principiale pentru sine.

Problema ucraineană și negocierile cu Occidentul

Relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate în ultimele luni. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Kremlinul că pregătește o „invazie” a Ucrainei și, pe acest fundal, își întăresc prezența în Europa de Est și amenință cu înăsprirea sancțiunilor antirusești.
Moscova respinge toate pretențiile și reamintește că Kievul nu respectă acordurile de la Minsk: autoritățile ucrainene au concentrat jumătate din personalul armatei în apropierea liniei de confruntare și trag în partea adversă cu arme interzise.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat în repetate rânduri că scopul poveștilor de „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor ruse. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
La sfârșitul anului trecut, Moscova a predat Bruxelles-ului și Washingtonului proiectele de documente privind garanțiile de securitate, principala cerință era neextinderea NATO spre est, dar tocmai partenerii săi occidentali, potrivit MAE rus, au fost cei care au ignorat în răspunsul lor scris aceste garanții de securitate.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Rusia
Lavrov: Negocierile cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate nu s-au încheiat
Fluxul de știri
0