Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sergiu Litvinenco, cu o propunere de compromis la imunitatea avocaților

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2022
Abonare
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține doar parțial inițiativa deputatului Olesei Stamate privind lipsirea de imunitate a avocaților, care în prezent nu pot fi reținut și arestat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.
Amintim că încă în data de 17 septembrie 2021, Olesea Stamate a înaintat un proiect de lege de abrogare a Aliniatului doi al Articolului 52 al Legii nr. 1260/2002 cu privire la Avocatură. Acesta are următorul cuprins:
„Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante.”
Într-un mesaj pe Facebook, Sergiu Litvinenco a explicat de ce inițiativa legislativă a deputatului PAS, Olesea Stamate, care este și președintele comisiei Juridice a Parlamentului, trebuie susținută doar în parte, nu în totalitatea ei. Asta ar însemna că avocatul ar urma să poată fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților nu doar în cazul infracțiunilor flagrante, ci și în cazul în “cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție”.
Iată ce scrie ministrul Justiției:
„Din punctul meu de vedere, nu este oportun ca imunitatea absolută să fie păstrată. Inclusiv prin raportare la principiul constituțional de egalitate în fața legii (art. 16 alin. (2) din Constituție), așa cum acesta a fost interpretat în jurisprudența Curții Constituționale (de exemplu, în Hotărârea nr. 43 din 27 iulie 1999). În același timp, de vreme ce o astfel de normă a fost deja introdusă, nu cred că e bine nici să se renunțe la ea în totalitate. Prin urmare, cred că formula de compromis ar fi păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante. De ce imunitatea nu trebuie să se aplice pentru infracțiunile de corupție? Probabil e clar pentru toți și nu e nevoie de detalieri suplimentare”.
Sergiu Litvinenco precizează că Aliniatul doi al Articolului 52 al Legii cu privire la Avocatură a fost adoptat în anul trecut la inițiativa deputatului Partidului Șor, Marina Tauber.
Ministerul Justiției afirmă că această normă ar fi practic inaplicabilă de instanțele de judecată deoarece ea nu se conține și în Codul de Procedură Penală.
Totodată Litvinenco afirmă că astăzi de imunitate profesională nu dispun nici procurorii, nici judecătorii. Doar deputații mai sunt protejați de instituția imunității parlamentare, dar și aceasta va fi anulată în luna mai prin votul Parlamentului.
Заседание парламента Молдовы 06 декабря 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2022
Politică
A fost anunțată data când deputații vor fi lipsiți de imunitate
Amintim că avocații au anunțat că vor ieși la grevă în data de 20 ianuarie dacă parlamentarii vor decide să voteze totuși inițiativa legislativă a Olesei Stamate, prin care avocații ar urma să fie lipsiți de imunitatea de care dispun astăzi.
Avocatul Denis Staruș a anunțat luni, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova că avocații sunt gata să protesteze în data de 20 ianuarie în fața Parlamentului pentru a-și exprima dezacordul cu intenția deputaților de abroga Aliniatul doi al Articolului 52 a Legii cu privire la Avocatură.
“Și eu, și toată Uniunea Avocaților avem o atitudine negativă față de intențiile de a opera aceste modificări în Legea privind Avocatura, în special, abrogarea Aliniatului doi al Articolului 52, în contextul în care a fost propus în vara acestui an”, a spus avocatul Denis Staruș.
Avocatul spune că, în cazul abrogării acestui aliniat care conferă garanții independenței avocaților, și procurorii, și polițiștii, și alte autorități administrative vor putea interveni în interesul lor în activitatea avocaților.
“Noi, avocații, ca și procurorii, ca și judecătorii trebuie să fim independenți și statul trebuie să ne asigure dreptul la libera exercitare a meserie noastre. Abrogarea acestui punct din legea avocaturii poate să fie folosită de către autoritățile administrative, de procurori, de polițiști în interese lor”, susține avocatul.
Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Politică
Avocații sunt deciși să iasă la grevă – Ce gând rău le-a pus Olesea Stamate
Tot cu o critică dură împotriva inițiativei legislative a deputatului Olesea Stamate, a venit și fostul ministru al Justiției în guvernul Chicu - Fadei Nagacevschi.
“Amendamentul rușinos ,,Stamate” la Legea cu privire la avocatură, prin care se încearcă a anula garanțiile de independență ale avocaților, este inadmisibil. Puterea nu este veșnică. Mulți dintre voi veți avea nevoie de un avocat independent. Fiți siguri. Opriți atacul la independența avocaturii”, a scris Fadei Nagacevschi.
Ioniță: Ce se va întâmpla în următoarele luni cu prețurile la apartamente  - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Podcasturi
Ioniță: Ce se va întâmpla în următoarele luni cu prețurile la apartamente
Fluxul de știri
0