Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avocații sunt deciși să iasă la grevă – Ce gând rău le-a pus Olesea Stamate

© Sputnik / Miroslav RotariNoul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul
Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Abonare
Avocații moldoveni sunt decis să iasă la grevă după ce deputatul PAS Olesea Stamate a propus amendarea Legii Avocaturii astfel ca aceștia să poată fi percheziționași ș interceptați fără decizia instanței de judecată.
Legea prevede că avocații nu pot fi percheziționați, nu li se poate ridica corespondența și asculta telefoane fără hotărârea instanței de judecată.
Avocatul Denis Staruș a anunțat în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova că avocații sunt gata să protesteze în data de 20 ianuarie în fața Parlamentului pentru a-și exprima dezacordul cu intenția deputaților de abroga Aliniatul doi al Articolului 52 a Legii cu privire la Avocatură.

“Avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante”, prevede Aliniatul doi al Articolului 52 a Legii cu privire la Avocatură.

“Și eu, și toată Uniunea Avocaților avem o atitudine negativă față de intențiile de a opera aceste modificări în Legea privind Avocatura, în special, abrogarea Aliniatului doi al Articolului 52, în contextul în care a fost propus în vara acestui an”, a spus avocatul Denis Staruș.
Uniunea avocaților din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Societate
Uniunea Avocaților are un nou președinte: Cine a fost ales în funcție
Avocatul spune că, în cazul abrogării acestui aliniat care conferă garanții independenței avocaților, și procurorii, și polițiștii, și alte autorități administrative vor putea interveni în interesul lor în activitatea avocaților.

“Noi, avocații, ca și procurorii, ca și judecătorii trebuie să fim independenți și statul trebuie să ne asigure dreptul la libera exercitare a meserie noastre. Abrogarea acestui punct din legea avocaturii poate să fie folosită de către autoritățile administrative, de procurori, de polițiști în interese lor”, susține avocatul.

“Noi considerăm că Legea în redacția în care se afla acum corespunde normelor internaționale și garantează libertatea exercitării obligațiunii profesionale de către avocați în Republica Moldova. Și alte oricare imixiuni, inclusiv cele care țin de independența și garantarea executării obligațiunilor de serviciu ale avocaților constituie o încălcare brutală a dreptului internațional și a celui constituțional”, a mai spus Denis Staruș.
El și-a exprimat speranța că aceste propuneri nu vor fi aprobate de către Parlamentul. Iar acum Consiliul Uniunii Avocaților urmează să decidă dacă în data de 20 ianuarie avocații vor ieși la protest împotriva acestor propuneri de amendare a Legii Avocaturii.
“Noi, toți avocații din Republica Moldova, suntem împotriva acestui amendament”, a mai spus el.
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Coronavirus
Chișinăul, sub cod roșu: Ce restricții intră în vigoare
Amintim că propunerea de a amenda Legea cu privire la avocatură a fost lansată de deputatul PAS Olesea Stamate în data de 17 septembrie 2021.
Precizăm că tot astăzi și fostul premier Ion Chicu a criticat dur această inițiativă legislativă.
“Dorința perfidă a acestei guvernări criminale de a institui dictatura și fărădelegea în Republica Moldova trebuie curmată, iar Maia Sandu și gruparea sa de coțcari analfabeți trebuie impusă să respecte Constituția și legile țării. Exprimăm susținerea totală a poziției avocaților din Republica Moldova, care consideră acest derapaj antidemocratic al autorităților unul inacceptabil și de condamnat”, a scris Ion Chicu pe Telegram.
Tot cu o critică dură împotriva inițiativei legislative a deputatului Olesea Stamate, care este și președintele Comisie Juridice a Parlamentului, a venit și fostul ministru al Justiției în guvernul Chicu - Fadei Nagacevschi.
“Amendamentul rușinos ,,Stamate” la Legea cu privire la avocatură, prin care se încearcă a anula garanțiile de independență ale avocaților, este inadmisibil. Puterea nu este veșnică. Mulți dintre voi veți avea nevoie de un avocat independent. Fiți siguri. Opriți atacul la independența avocaturii”, a scris Fadei Nagacevschi.
Fluxul de știri
0