Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Șeful ”Moldovagaz”: Consumatorii ar putea fi deconectați pentru neachitarea facturilor

© Sputnik / Mihai Carauscontor de gaz
contor de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2022
Abonare
Vadim Ceban a dat de înțeles că compania nu va ezita să facă uz de dreptul său de a deconecta consumatorii pentru neachitarea facturilor la gaz.
CHIȘINĂU, 16 ianuarie - Sputnik. „Moldovagaz” nu intenționează să acorde amânări pentru plata facturilor la gaze, iar în caz de neachitare are dreptul să deconecteze de la rețea consumatorii casnici, peste zece zile de la expirarea termenului de plată pentru consumul curent. Acest lucru a fost declarat de către șeful SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, într-un interviu acordat unui post privat de televiziune din Moldova.
"Dreptul SA ”Moldovagaz” de a deconecta consumatorii este stipulat în lege. Este stipulat și în contractul de furnizare a gazelor naturale. Contractul este standard și este inic pentru toți. Dacă vorbim de consumatorii casnici, atunci este perioada de la primirea facturii, data de 10-12 pana la data de 20, pentru ca consumatorul casnic sa achite consumul curent. De asemenea, conform reglementarilor, se acorda încă 10 zile pentru ca consumatorul sa nu fie deconectat", a spus Ceban.
La expirarea celor 10 zile, potrivit șefului companiei, ”Moldovagaz” este deja în drept să deconecteze neplătitorul.
Băncile nu vor să crediteze Moldovagz – Gazprom ar putea sista livrările după 20 ianuarie - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2022
Podcasturi
Băncile nu vor să crediteze Moldovagz – Gazprom ar putea sista livrările după 20 ianuarie?
”Acest lucru nu se referă doar la furnizorul de gaze naturale, ci și de orice alte servicii, inclusiv de energie electrică. Îi înțeleg pe consumatori, noi am aplicat o reeșalonare de 3-4 luni în 2020. Dar atunci situația financiară a ”Moldovagaz” era alta", spune Ceban.
Potrivit acestuia, în situația în care prețul de achiziție a gazului în luna ianuarie este de 647 de dolari, iar în tarif este aprobat prețul de 430 de dolari, compania nu-și poate permite să crediteze consumatorii.
"Diferența este de 217 de dolari. Conform acestor calcule, nouă nu ne ajung aproximativ 43-45 de milioane de dolari care trebuie plătiți ”Gazpromului” in ianuarie. Evident că nu putem credita consumatorii, oricât ne-am dori acest lucru. Acum este dificil pentru noi să obținem împrumuturi pentru a ne achita cu furnizorul”, a declarat Ceban.
Amintim că „Moldovagaz” a recunoscut anterior că există riscul să fie sistată furnizarea gazelor din cauza dificultăților privind plata în avans pentru luna ianuarie, iar compania, împreună cu Guvernul încearcă să prevină o astfel de desfășurare a evenimentelor.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Moldovagaz confirmă: Livrarea gazelor ar putea fi sistată
Conform prevederilor contractului de furnizare a combustibilului albastru cu ”Gazprom”, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp gazul consumat pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs. Potrivit viceprim-ministrului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, suma avansului constituie în jur de 63 de milioane de euro, dintre care ”Moldovagaz” este în stare să achite 30-35 de milioane.

Contractul cu ”Gazprom”

Pe 29 octombrie 2021, Moldova a ajuns la o înțelegere cu ”Gazprom” în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale pentru cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul moldovean Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, bazeazată pe raportul dintre prețul de piață al gazului și petrolului.
”Gazprom” a semnat contractul cu Moldova cu condiția achitării în proporție de 100% a plăților curente pentru gaze. ”Moldovagaz” a explicat că întreprinderea trebuie să-și onoreze, până în data de 20 a fiecărei luni, obligațiunile contractuale privind achitarea către furnizorul extern a costului gazelor naturale consumate în luna precedentă, precum și jumătate din costul gazelor naturale consumate în luna curentă a anului.
Ceban, despre contractul cu Gazprom: Dacă va fi publicat, riscăm să rămânem fără gaz - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Podcasturi
Ceban, despre contractul cu Gazprom: Dacă va fi publicat, riscăm să rămânem fără gaz
Fluxul de știri
0