Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Băncile nu vor să crediteze Moldovagz – Gazprom ar putea sista livrările după 20 ianuarie?

Abonare
Moldovagaz trebuie să efectueze până în data de 20 ianuarie plata către Gazprom pentru gazul furnizat în luna curentă.
Președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, că întreprinderea se confruntă repetat cu problema că nu poate să achita Gazpromului plata pentru gazul furnizat în luna curentă. Termenul limită este data de 20 ianuarie, iar dacă între timp nu va fi găsită o soluție, atunci riscăm să fie sistată livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

”Pentru data de 20 urmează să găsim o soluție cu Guvernul, fie prin intermediul acționarilor. Săptămâna viitoare va avea loc ședința consiliului de Observatori al acționarilor și nu urmează să luăm o decizie. Soluții comerciale sunt puțin probabile, băncile nu vor să ne dea bani. Noi avem un capital negativ de peste două miliarde de lei, de asta suntem refuzați”, spune Vadim Ceban.

Președintele Moldovagaz a precizat că în această situație nu există o altă soluție decât majorarea tarifului pentru a acoperi decalajul de casă care s-a creat în urma majorării cu aproape 200 de dolari a prețului de achiziție a gazelor natural.
”Trebuie să mergem în mod de urgentă să ajustăm tarifele, altă soluție nu avem. Noi am propus Guvernului amânarea unor plăți fiscale, fie să plătim din acel cont de TVA pe care îl avem la Moldovagaz. Această adresare a fost remisă către Guvern. Este un decalaj de casă și există riscul că noi nu vom putea efectua aceste plăți până în data de 20 ianuarie, dar facem tot ce ne stă în puteri împreună cu Guvernul”, mai spune Ceban.
Intervenția Guvernului prin Energocom este o soluție care se examinează, însă nu este prioritară spune Vadim Ceban.
Pe 29 octombrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu 5 ani contractul anterior cu concernul rus. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Doar că formula de formare a prețului nu a fost dezvăluită până acum.
Luni, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0