Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz confirmă: Livrarea gazelor ar putea fi sistată

© Sputnik / Mihai CarausGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Întreprinderea Moldovagaz a emis un comunicat de presă în care vorbește despre riscurile întreruperii livrării gazelor și dificultatea de a contracta un credit pentru a efectua plata în avans către Gazprom.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. După ce Comisia Situații Excepționale a anunțat astăzi că livrarea gazelor naturale ar putea fi sistată de către Gazprom, și Moldovagaz a emis un comunicat de presă în care confirmă că un astfel de risc există.
„Într-adevăr există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar „Moldovagaz”, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație”, a precizat întreprinderea.
Precizarea a fost făcută după ce ieri vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă. Oficialul a spus că până în data de 20 ianuarie compania trebuie să achite integral către Gazprom consumul pentru luna decembrie și în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a declarat ieri Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că întreprinderea ar putea contracta un credit pentru a efectua la timp plata către Gazprom, dar astăzi compania a precizat că întâmpină dificultăți în accesarea împrumutului.

„Negocierile privind acordarea unui împrumut comercial pe termen scurt pentru plata unei părți din consumul curent în luna ianuarie către SAP „Gazprom” sunt în curs de desfășurare cu instituții bancare cheie din țară. Dificultățile existente în acordarea unui astfel de credit sunt de natură tehnică, fiind determinate de situația financiară actuală a SA „Moldovagaz””, inclusiv o datorie istorică mare față de SAP „Gazprom”, precizează compania.

Întreprinderea informează că la începutul săptămânii viitoare va avea loc o ședință a Consiliului de observatori, care va analiza problema plăților curente și va lua o serie de decizii.
Luni Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0