Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ceban, despre contractul cu Gazprom: Dacă va fi publicat, riscăm să rămânem fără gaz

Abonare
Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. În acest sens, Vadim Ceban a declarat că singura soluție este majorarea prețului la gaz de către ANRE.
În contextul unei noi crize a gazelor și a faptului că Moldovagaz nu poate onora plățile către Gazprom pentru prima lună a anului 2022, mai multe persoane insistă să fie publicat contractul de livrare a gazului semnat între Moldovagaz și Gazprom.
Președintele Consiliului de Administrare al Moldobagaz, Vadim Ceban, susține că publicarea integrală a contractului este imposibilă, iar dacă acest lucru va fi făcut de către unele dintre părțile care știu detaliile contractului, riscăm să rămânem fără gaz.

”Publicarea contractului poate influența cotațiile acțiunilor, dar și activitatea companiei în general. Nici un contract comercial nu se publică. Acest contract nu poate fi publicat fără acordul furnizorului”, declară Vadim Ceban.

Vadim Ceban declară că Gazprom va impune sancțiuni financiare, dar și ar putea rezilia contractul de furnizare a gazului, dacă se vor încălca prevederile contractuale și vor fi divulgate detaliile acordului.

”Sunt penalități, dacă se va publica fără acordul furnizorului, atunci riscăm sancțiuni financiare și până la rezilierea contractului”, menționează el.

Vadim Ceban a declarat că dacă prețul pe bursele internaționale va fi același, Moldovagaz va cere o majorare de până la 14 lei pentru un metro cub de gaze naturale.
Menționăm că prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari, iar în ianuarie costul a ajuns la 646 de dolari.
Fluxul de știri
0