Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Funcționar CSI: protestatarii din Kazahstan s-au bucura de sprijin din afară

© REUTERS / Pavel MikheyevСгоревший автомобиль перед зданием мэрии, которое было подожжено во время протестов в Алматы
Сгоревший автомобиль перед зданием мэрии, которое было подожжено во время протестов в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful Comitetului Executiv al CSI: protestatarii din Kazahstan s-au bucura de sprijin din afară
CHIȘINĂU, 8 ian – Sputnik. Șeful comitetului executiv al CSI a atras atenția asupra faptului că „provocatorii, călăuzele și sponsorii așa-ziselor „revoluții colorate” și revolte din spațiul CSI, în aceste zile, își atribuie în mod deschis rolul principal în actele criminale din orașele din Kazahstan”.
Manifestațiile în masă au fost pregătite din timp pentru a destabiliza situația din țară, iar organizatorii lor au fost sprijiniți de peste hotare. Declarația a fost făcută de președintele Comitetului Executiv al Comunității Statelor Independente (CSI), Serghei Lebedev, care a fost citat de RIA Novosti.
“Comitetul Executiv al CSI, unde, în cadrul unui colectiv internațional, activează reprezentanții tuturor țărilor Comunității, urmărește cu atenție evoluția evenimentelor din țara soră Kazahstan. Pe noi ne unesc o dorință și un scop comun: să facem totul ce este necesar nu doar pentru păstrarea, dar și pentru perfecționarea și consolidarea pe viitor a Comunității Statelor Independente”, afirmă Lebedev în declarația sa.
El mai precizează că conducerea Comitetului Executiv și a Aparatului organizației țin legătura cu reprezentanții statelor CSI, încearcă să acorde Kazahstanului sprijin moral și organizațional.
“Eu personal și colegii mei din structurile CSI susținem plenar acțiunile întreprinse de conducerea Kazahstanului și ale țărilor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă privind apărarea regimului constituțional și restabilirea ordinei legale în țară. Astăzi este deja evident că elementele distructive, bandele s-au pregătit din timp pentru manifestațiile de masă cu scopul de a destabiliza situația din țară, primind ajutor de peste hotare”, a declarat Lebedev.
Șeful comitetului executiv al CSI a atras atenția asupra faptului că „provocatorii, călăuzele și sponsorii așa-ziselor „revoluții colorate” și revolte din spațiul CSI, în aceste zile, își atribuie în mod deschis rolul principal în actele criminale din orașele din Kazahstan”.
De asemenea lebedev a constatat că “în lumina celor întâmplate, țările din cadrul CSI ajung la o concluzie importantă: noi trebuie să fim împreună și pe viitor, trebuie să consolidăm cooperarea noastră și să conlucrăm“. „Numai împreună vom putea depăși dificultățile care apar”, a spus el.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Rusia
Zaharova, despre atacul asupra jurnaliștilor în Kazahstan
Protestele în masă din Kazahstan au început în primele zile ale anului 2022 - locuitorii orașelor Janaozen și Aktau din vestul țării au manifestat împotriva dublării prețurilor la gazul lichefiat.
Ulterior, protestele s-au extins și în alte orașe, inclusiv în Alma-Atî, vechea capitală a țării și totodată cel mai mare oraș al Kazahstanului: acolo au început jafurile, militanții au atacat instituțiile statului, au acaparat arme.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în toată țara până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune anti-teroristă.
Potrivit ONU, aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor din Kazahstan. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al țării, 18 reprezentanți ai forțelor de ordine au fost uciși.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaiev a demis guvernul și a devenit șeful Consiliului de Securitate. La prima reuniune a Consiliului de Securitate sub conducerea sa, Tokayev a declarat că ceea ce se întâmplă în Kazahstan constituie un atac la integritatea statului și a anunțat că a cerut ajutor de la OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Военнослужащие дежурят у Международного аэропорта Нурсултан Назарбаев в Нур-Султане - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Internațional
Tokaev: continuă lupta cu cuiburile rezistenței teroriștilor
Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC a decis să trimită trupe comune de menținere a păcii în Kazahstan pentru a normaliza situația din țară.
Pe 7 ianuarie Tokaev a declarat că teroriștii, inclusiv cei veniți din străinătate, continue rezistența şi a promis să-i distrugă pe toți cei care nu vor depune armele. În plus, președintele a menționat că au fost auzite toate revendicările cetățenilor, exprimate în forme pașnice.
Sâmbătă, Tokaev a prezidat o ședință a cartierului operativ și a ordonat refacerea tuturor obiectivelor și infrastructurii afectate de atacurile teroriste.
De asemenea, președintele Kazahstanului a declarat ziua de 10 ianuarie zi de doliu național în legătură cu numeroasele victime din ultimele evenimente.
În urma dezordinilor, peste 4,4 mii de persoane au fost reținute.
Ministerul rus de Externe a anunțat că, ținând cont de suspendarea zborurilor regulate de pasageri prin Alma-Ata între Kazahstan și Rusia, pe 9 ianuarie, între orele 17:00 și 18:00 (ora Moscovei), zboruri de transport militar vor fi operate de pe aeroportul internațional al acestui oraș pe cursele Alma-Atî - Ivanovo și Alma-Ata - Orenburg de către aviația militară de transport a Ministerului Apărării al Federației Ruse pentru aducerea rușilor din Kazahstan în patria lor.
Autoritățile ruse au anunțat că rușii ce vor să se repatrieze trebuie să fie la terminalul aeroportului la ora 14:00. Ei sunt rugați să vină la aeroport pe cont propriu, să aibă asupra lor pașapoarte valabile și doar un bagaj de mână cât mai compact.
“Și asta din cauza circumstanțe extraordinare din Kazahstan, încărcarea bagajelor la bordul aeronavelor nu este asigurată de serviciile aeroportuare”, a spus Ministerul rus de Externe.
Сгоревший автомобиль на площади возле административного квартала в центре Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Internațional
Cum arata Alma-Atî după dezordinile în masă – Video Sputnik
Fluxul de știri
0