Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cum arata Alma-Atî după dezordinile în masă – Video Sputnik

© AFP 2024 / Alexander BogdanovСгоревший автомобиль на площади возле административного квартала в центре Алматы
Сгоревший автомобиль на площади возле административного квартала в центре Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Abonare
Pe străzile fostei capitale kazahe poți vedea peste tot mașini și autocare arse. În Alma-Atî au fost parțial distruse o mulțime de clădiri, iar sediul administrației orașului este negru de fum.
Toate acestea sunt consecințele manifestațiilor în masă, în cadrul cărora protestatarii au pus foc acolo unde au putut.
Protestele în masă din Kazahstan au început în primele zile ale anului 2022 - locuitorii orașelor Janaozen și Aktau din vestul țării au manifestat împotriva dublării prețurilor la gazul lichefiat.
Ulterior, protestele s-au extins și în alte orașe, inclusiv în Alma-Atî, vechea capitală a țării și totodată cel mai mare oraș al Kazahstanului: acolo au început jafurile, militanții au atacat instituțiile statului, au acaparat arme.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în toată țara până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune anti-teroristă.
Potrivit ONU, aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor din Kazahstan. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al țării, 18 reprezentanți ai forțelor de ordine au fost uciși.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaiev a demis guvernul și a devenit șeful Consiliului de Securitate. La prima reuniune a Consiliului de Securitate sub conducerea sa, Tokayev a declarat că ceea ce se întâmplă în Kazahstan constituie un atac la integritatea statului și a anunțat că a cerut ajutor de la OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC a decis să trimită trupe comune de menținere a păcii în Kazahstan pentru a normaliza situația din țară.
Pe 7 ianuarie Tokaiev a declarat că teroriștii, inclusiv cei veniți din străinătate, continue rezistența şi a promis să-i distrugă pe toți cei care nu vor depune armele. În plus, președintele a menționat că au fost auzite toate revendicările cetățenilor, exprimate în forme pașnice.
Sâmbătă, Tokayev a prezidat o ședință a cartierului operativ și a ordonat refacerea tuturor obiectivelor și infrastructurii afectate de atacurile teroriste.
De asemenea, președintele Kazahstanului a declarat ziua de 10 ianuarie zi de doliu național în legătură cu numeroasele victime din ultimele evenimente.
În urma dezordinilor, peste 4,4 mii de persoane au fost reținute.
Ministerul rus de Externe a anunțat că, ținând cont de suspendarea zborurilor regulate de pasageri prin Alma-Ata între Kazahstan și Rusia, pe 9 ianuarie, între orele 17:00 și 18:00 (ora Moscovei), zboruri de transport militar vor fi operate de pe aeroportul internațional al acestui oraș pe cursele Alma-Atî - Ivanovo și Alma-Ata - Orenburg de către aviația militară de transport a Ministerului Apărării al Federației Ruse pentru aducerea rușilor din Kazahstan în patria lor.
Autoritățile ruse au anunțat că rușii ce vor să se repatrieze trebuie să fie la terminalul aeroportului la ora 14:00. Ei sunt rugați să vină la aeroport pe cont propriu, să aibă asupra lor pașapoarte valabile și doar un bagaj de mână cât mai compact.
“Și asta din cauza circumstanțe extraordinare din Kazahstan, încărcarea bagajelor la bordul aeronavelor nu este asigurată de serviciile aeroportuare”, a spus Ministerul rus de Externe.
Fluxul de știri
0