Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Avertizare CDC din SUA: nu recomandă vaccinul Johnson & Johnson – riscuri de tromboză

© REUTERS / Dado RuvicVaccinul Johnson & Johnson
Vaccinul Johnson & Johnson - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2021
Abonare
Subliniind riscul de efecte adverse legate de vaccinul Johnson & Johnson, Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA nu recomandă acest vaccin.
BUCUREŞTI, 17 dec – Sputnik, Doina Crainic. Decizia CDC a fost luată după ce un comitet științific american a reafirmat prezența unui risc rar de tromboză asociat cu acest vaccin. În urma publicării recomandării din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) privind administrarea vaccinului Johnson & Johnson ca doză de rapel, autoritățile sanitare din SUA au recomandat folosirea vaccinurilor cu ARN mesager mai degrabă pentru adulți.
Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) și-au exprimat această „preferință clinică”, aprobând noile recomandări emise de Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare (ACIP) din cauza riscului de tromboză asociat cu acest medicament în doză unică.
Маринан Лупу - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Editoriale
Nemerenco, cu acuzații grave la adresa Curții de Conturi. Când începe vânătoarea după Lupu

Cazuri de tromboze

Din cele peste 14 milioane de doze de vaccin Janssen administrate, 54 de cazuri de tromboză au fost identificate în Statele Unite până la sfârșitul lunii august, a menționat CDC. Toate persoanele în cauză au fost internate, inclusiv 36 fiind internate la terapie intensivă.
Au fost înregistrate și nouă decese (șapte femei și doi bărbați). Riscul se observă mai ales la femeile cu vârsta între 30 și 49 de ani, cu un caz la 100.000 de doze administrate și nouă cazuri la un milion de doze la femeile cu vârsta între 40 și 49 de ani, potrivit datelor, citate de Sputnik France. În total, riscul general de apariție a evenimentelor trombotice este de 3,8 cazuri per milion de doze administrate.
În aprilie anul trecut, autoritățile americane din domeniul sănătății au decis suspendarea vaccinării cu Janssen înainte de a da, în cele din urmă, undă verde. Cu toate acestea, au inclus un avertisment cu privire la acest risc.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a estimat la momentul respectiv că raportul beneficiu/risc al vaccinului a rămas pozitiv. Instituția a stabilit însă o „posibilă legătură” între acest medicament și cazurile de cheaguri de sânge și a recomandat menţionarea lor „ca reacții adverse foarte rare ale vaccinului”.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Federația Rusă, Vladimir Jirinovski - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Rusia
Jirinovski s-a vaccinat a șaptea oară

Vaccinul rămâne disponibil

În ciuda acestui apel de refuzare a vaccinului Janssen, acesta va rămâne totuși disponibil. Experții ACIP au evitat să recomande împotriva acestui lucru din cauza posibilelor probleme de reaprovizionare cu vaccinul în afara Statelor Unite, potrivit Sara Oliver, responsabilă cu prezentarea datelor pentru CDC.
Promițând că va oferi informații științifice în timp real despre acest subiect, directorul CDC, Rochelle Walensky, a îndemnat totuși „toți americanii să se vaccineze și să primească o doză de rapel”.
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Internațional
Joe Biden prezice o iarnă întunecată pentru nevaccinați
Fluxul de știri
0