Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Nemerenco, cu acuzații grave la adresa Curții de Conturi. Când începe vânătoarea după Lupu

© Sputnik / Евгений ПанасенкоМаринан Лупу
Маринан Лупу - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, vine cu acuzații grave la adresa Curții de Conturi și, implicit, a președintelui acestei instituții, Marian Lupu.
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, acuză Curtea de Conturi că a contribuit la diminuarea încrederii oamenilor față de vaccinul anticovid și a subminat campania de vaccinare. Ea spune că cei de la Curtea de Conturi au avut o abordare neprofesionistă.
“Probabil fără nicio rea intenție, dar Curtea de Conturi și-a adus astăzi contribuția personală la crearea unor suspiciuni cu referire la corectitudinea realizării procesului de vaccinare și mai mult adâncind prăpastia între încrederea moldovenilor în vaccin și efortul depus de noi, medicii, în a o construi. Cu așa abordări neprofesioniste o să finalizăm cu pandemia în spațiul nostru mioritic exact prin 2050”, a scris Ala Nemerenco pe Facebook.
În continuare ea afirmă că niciun vaccin expirat nu a fost administrat oamenilor în Republica Moldova.
“Respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor în termeni stricți este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de ANSP. Vaccinurile expirate, conform procedurilor, sunt retrase imediat din sala de vaccinări și nu se pot încurca nici prin eroare. Curtea de Conturi a făcut astăzi niște constatări presupuse bazându-se pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării pentru perioada 30.05 – 31.08.2021 când s-au realizat cele mai multe vaccinări, inclusiv maratoane de vaccinare”, susține ministrul Sănătății.
Ea afirmă că doar datele cu privire la vaccinare au fost introduse cu întârziere în sistemul de evidență informațional: “Nicio doză de vaccin nu a fost și nu poate fi administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare, în special când se înregistrau mii de vaccinuri de o instituție într-o zi”.
Nemerenco lasă să se înțeleagă că Curtea de Conturi ar fi emis acest raport deși ar fi avut informații suficiente de la Ministerul Sănătății care confirmă că nu s-au administrat doze de vaccin expirate.
“Aceste informații au fost prezentate de către colegi Curții de Conturi și la etapa de examinare a raportului, și în cadrul ședinței de prezentare a acestuia. Ne exprimăm în continuare dezacordul față de interpretările eronate expuse în raport. Mai mult, informăm că nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi. O astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării circulației fluxului de doze de vaccin – intrare de stocuri, administrare și rebut, elementul principal fiind termenul de valabilitate, evaluare care poate ușor demonstra că aceste constatări nu sunt fundamentate”, a spus ea.
În final, ministrul Sănătății mai acuză Curtea de Conturi că a tratat simplist chestiunea vaccinării.
“Îmi pare foarte rău să constat că prejudiciul adus astăzi procesului de vaccinare este mult prea înalt ca să fie tratat atât de simplist. Și în funcția Curții de Conturi nu intră așa atribuții ca verificarea procedurilor clinice, pentru care dumnealor nu dispun de competențe”.
Amintim că un audit realizat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova a scos la iveală că peste 7 000 de vaccinuri anti-COVID-19 cu termen expirat au fost administrate cetățenilor.
Neregulile nu se opresc aici. Auditul a mai constatat că peste 11 000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, în valoare de 1,5 milioane de lei, au dispărut fără urmă.
Curtea de Conturi a mai scos la iveală că peste 71 100 de certificate de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea fi falsificate.
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Societate
Curtea de Conturi: Detalii cu privire la vaccinurile expirate
Ținând cont că președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a reprezentant vechile guvernări și a făcut parte din anturajul fostului oligarh Vladimir Plahotniuc, nu putem exclude faptul că acesta ar putea fi demis de actuala guvernare, mai ales după ce a constatat nereguli strigătoare la cer în activitatea Ministerului Sănătății.
În această etapă nu putem să știm dacă Curtea de Conturi are dreptate și câtă dreptate are atunci când afirmă că 7 000 de vaccinuri anti-COVID-19 cu termen expirat au fost administrate cetățenilor. Dar oricum, chiar dacă admitem că acestea nu au fost expirate, ci doar s-au introdus în registru de evidență cu întârziere (și să dea Domnul așa să fie!), oricum iresponsabilitatea de care au dat dovadă guvernanții, inclusiv și în primul rând ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, este una criminală.
Și asta pentru că dacă ții o astfel de evidență cu întârziere, deci formală, cum poți gestiona corect loturile de vaccin? Și, nu mai puțin important, cum putem să aflăm și să controlăm noi oamenii, societatea, procesul de vaccinare, cum putem să știm care vaccin și când a fost administrat, și când a fost trecut în evidență?
Dacă mergem pe logica Alei Nemerenco și acceptăm ca bună, normală, legală această practică de a vaccina într-o zi și a înregistra administrarea vaccinului respectiv cu o altă dată, atunci despre orice vaccin expirat și administrat se poate de spus că, de fapt, el doar a fost înregistrat cu întârziere dat fiind că sistemul de evidență nu este destul de performant.
Acum despre Marian Lupu. În opinia mea, acest personaj nu a făcut mare lucru în funcția de președinte al Curții de Conturi. Admit că poate și-a făcut onest treaba, doar că în situația în care se află instituțiile de stat astăzi, asta s-a soldat practic cu nimic: Curtea de Conturi a constata, dar delapidarea banilor și bunurile publice a continuat. Și așa ar putea fi.
Dar în cazul scandalului cu vaccinurile expirate, consider că membrii Curții de Conturi, în frunte cu Marian Lupu, au procedat corect, chir dacă nu de vorba de vaccinuri expirate și administrate oamenilor, ci doar de înregistrarea lor în registru de evidență.
Fluxul de știri
0