Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Ministerul Sănătății: Doza booster de vaccin anti-COVID, disponibilă tuturor cetățenilor

© Sputnik / Mihai CarausMaraton-rapel de vaccinare cu "Sputnik V"
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Abonare
Ministerul Sănătății a venit cu precizări privind administrarea dozei booster de vaccin împotriva COVID-19.
CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Din data de 16 decembrie, doza booster de vaccin anti-COVID este disponibilă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Sănătății, care a comunicat despre extinderea categoriilor de vârstă eligibile pentru booster.
Specialiștii în sănătate au luat această decizie pentru a preveni apariția unui nou val de infectări cu virusul Sars-Cov-2 în Republica Moldova, în contextul extinderii tot mai masive în lume a infectării cu tulpina ”Omicron”.
Astfel, printr-un ordin emis de Ministerul Sănătății, persoanele din categoria de vârstă 18-59 de ani, care au încheiat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, pot beneficia de doza booster de vaccin anti-COVID.
Totodată, în Republica Moldova, continuă administrarea dozelor booster de vaccin, care se aplică la un interval de cel puțin șase luni în cazul vaccinurilor cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni pentru vaccinul Johnson&Johnson.
În mod prioritar, aceasta este recomandată persoanelor, care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces, inclusiv cele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, precum și persoanele din anumite categorii profesionale – angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație și din cadrul serviciilor sociale.
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Coronavirus
Cum va fi administrată doza booster de vaccin, inclusiv pentru cei imunizați cu Sputnik V

”Potrivit ultimelor date publicate de Centrul de Control și Prevenție al Bolilor, eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor severe provocate de varianta Delta a virusului Sars-Cov-2 rămâne înaltă. Totodată, au apărut primele date care stabilesc eficacitatea vaccinurilor de circa 70% împotriva variantei Omicron. Prin urmare, vaccinarea rămâne o componentă esențială pentru stoparea răspândirii virusului”, este menționat în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Anterior, Ministerul Sănătății a făcut publică schema de vaccinare cu doză booster (a treia pentru preparatele cu două componente) în Moldova. Potrivit instituției, nu este obligatoriu ca imunizarea cu a treia doză să se facă cu același vaccin, poate fi ales și un alt ser.
Astfel, la șase luni de la prima vaccinare completă cu Pfizer/BioTech, în locul acestui vaccin poate fi aleasă Moderna. Și invers, Moderna poate fi înlocuită cu Pfizer/BioTech.
Pentru cei care și-au administrat vaccinul rusesc Gam-COVID-Vac („Sputnik V”), în conformitate cu schema Ministerului Sănătății, va fi disponibilă vaccinarea booster doar cu vaccinuri Pfizer/BioTech, Moderna sau Janssen de la Johnson & Johnson.
Cei vaccinați cu Vaxzervia (Astra Zeneca) sau Janssen de la Johnson & Johnson vor putea alege și Pfizer / BioTech sau Moderna pentru a treia doză.
Persoanele imunizate cu preparatele chinezești CoronaVac (Sinovac) și Sinopharm pot opta în locul acestora pentru Pfizer / BioTech, Moderna sau Janssen de la Johnson & Johnson.
Până în prezent, în țara noastră au fost administrate 35.718 doze booster.
Johnson&Johnson - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Coronavirus
Vaccinul Johnson&Johnson poate fi administrat ca doză "booster"
Fluxul de știri
0