Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Vaccinul Johnson&Johnson poate fi administrat ca doză "booster"

© REUTERS / Dado RuvicJohnson&Johnson
Johnson&Johnson - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
Persoanele care s-au vaccinat cu alt ser decât Johnson&Johnson, acum îl poate administra pe el ca doză "booster".
CHIȘINĂU, 15 dec - Sputnik. Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat miercuri că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson poate fi utilizat ca doză de rapel ("booster") dacă au trecut cel puţin două luni de la administrarea primei doze la persoane cu vârste de peste 18 ani, scrie MOLDPRES.
"Recomandarea vine în urma datelor medicale care arată că o doză 'booster' a vaccinului anti-COVID-19 Janssen, administrată la cel puţin două luni după prima doză inoculată la persoane adulte, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor împotriva SARS-CoV-2", a anunţat EMA într-un comunicat.
"Riscul de tromboză în asociere cu o trombocitopenie (STT) sau cu alte efecte indezirabile foarte rare după doza 'booster' nu este deocamdată cunoscut şi face obiectul unei monitorizări atente", a precizat EMA.
Acesta este cel de-al treilea vaccin anti-COVID-19, după cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care va putea fi utilizat ca doză "booster" în Uniunea Europeană la persoane adulte.
Vaccinul Johnson&Jonson se recomandă să fie administrat ca doză "booster" la cel puţin două luni după inocularea cu prima doză a acestui ser.
COVID-19 - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Coronavirus
Încă două cazuri noi cu varianta OMICRON la graniță cu Moldova
Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns totodată la concluzia că o doză "booster" a vaccinului Johnson&Johnson poate fi administrată după cele două doze ale unuia dintre vaccinurile cu ARN mesager autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer şi Moderna.
Administrarea unei doze "booster" cu un vaccin anti-COVID-19 diferit de serul primit în cadrul schemei iniţiale de imunizare generează în anumite cazuri o reacţie imunitară mai puternică, potrivit autorităţilor medicale europene.
Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru adulţii din Uniunea Europeană: vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna şi vaccinurile cu vector viral create de AstraZeneca şi Johnson&Johnson.
Fluxul de știri
0