Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cum va fi administrată doza booster de vaccin, inclusiv pentru cei imunizați cu Sputnik V

© AFP 2024 / JOAQUIN SARMIENTOVaccinare
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Abonare
Ministerul sănătăți a prezentat schema de vaccinare cu a treia doză și a precizat care sunt vaccinurile potrivite pentru administrarea boosterului.
CHIŞINĂU, 30 nov - Sputnik. Ministerul Sănătății a făcut publică schema de vaccinare cu doză booster (a treia pentru preparatele cu două componente) în Moldova. Potrivit instituției, nu este obligatoriu ca imunizarea cu a treia doză să se facă cu același vaccin, poate fi ales și un alt ser.
Astfel, la șase luni de la prima vaccinare completă cu Pfizer/BioTech, în locul acestui vaccin poate fi aleasă Moderna. Și invers, Moderna poate fi înlocuită cu Pfizer/BioTech.
Pentru cei care și-au administrat vaccinul rusesc Gam-COVID-Vac („Sputnik V”), în conformitate cu schema Ministerului Sănătății, va fi disponibilă vaccinarea booster doar cu vaccinuri Pfizer/BioTech, Moderna sau Janssen de la Johnson & Johnson.
Cei vaccinați cu Vaxzervia (Astra Zeneca) sau Janssen de la Johnson & Johnson vor putea alege și Pfizer / BioTech sau Moderna pentru a treia doză.
Persoanele imunizate cu preparatele chinezești CoronaVac (Sinovac) și Sinopharm pot opta în locul acestora pentru Pfizer / BioTech, Moderna sau Janssen de la Johnson & Johnson.

Vaccinarea booster în Moldova

Doza booster împotriva coronavirusului este accesibilă pentru locuitorii Moldovei din 29 noiembrie.
Doza booster de vaccin se va administra persoanelor care deja au încheiat schema primară de vaccinare. Scopul acestei doze booster este de a menține imunitatea și protecția împotriva infecției COVID-19 prin sporirea răspunsului imun.
Boosterul se va administra la un interval de cel puțin șase luni pentru vaccinurile la care schema primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Johnson – la interval de două luni după administrarea primei doze.
Cei care s-au imunizat peste hotarele țării vor putea de asemenea să beneficieze de doza booster acasă.
Vor fi vaccinați în primul rând lucrătorii medicali, farmaciștii, oamenii cu vârsta de peste 60 de ani, cadrele didactice, polițiștii, lucrătorii sociali și alte persoane din ”prima linie”.
Vaccin  - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Coronavirus
Două simptome pe care nu trebuie să le ignore cei vaccinați
Fluxul de știri
0