Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia de la Veneția a criticat modificările operate de PAS la Legea Procuraturii

© Sputnik / Miroslav RotariJustiție
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Abonare
Autorităților Republicii Moldova li s-a recomandat să facă mai multe modificări la legislație.
CHIŞINĂU, 13 dec - Sputnik. Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) a criticat o parte semnificativă a modificărilor operate la Legea Procuraturii , adoptate de autoritățile moldovenești în august 2021.
În opinia experților Comisiei de la Veneția, procedura de evaluare a procurorului general trebuie revăzută substanțial, procurorul general trebuie reîncadrat în Consiliul Superior al Procurorilor, iar procedura de numire a componenței CSP ar trebui reglementată în Constituție sau, cel puțin, pentru astfel de modificări în legislație să fie necesară o majoritate calificată de voturi.
Experții comisiei au constatat că modificările aduse Legii Procuraturii au fost adoptate fără a fi supuse dezbaterilor publice cuvenite. În ultima perioadă componența CSP a fost modificată de două ori, iar acest lucru lasă loc pentru suspiciuni că fiecare majoritate parlamentară respectivă a încercat să schimbe raportul de forță în Procuratură în interesele proprii.
Comisia a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.
”Modificările au fost propuse și adoptate în perioada vacanței. Introducerea lor nu a fost precedată de o dezbatere publică, iar participarea societății civile, a părților interesate și a experților la discuțiile din Parlament, după cum s-a comunicat, a fost insuficientă”, este menționat în Opinia Comisiei de la Veneția.
Potrivit Comisiei, modificarea legislației ar fi trebuit să aibă loc printr-un proces mai temeinic și mai transparent.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Societate
Expert: De ce Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu
Comisia de la Veneția le-a recomandat de asemenea autorităților moldovenești să examineze reincluderea procurorului general în componența CSP ca membru din oficiu.
În afară de aceasta, Comisia a venit cu următoarele recomandări:
demiterea membrilor CSP nu trebuie să aibă loc fără motive foarte serioase;
procedura de „evaluare” a performanței procurorului general trebuie revizuită substanțial.
”În speță, legea ar trebui să descrie în mod clar caracterul și principalii indicatori ai evaluarea performanței și să explice prin ce se deosebește de răspunderea disciplinară. Consiliului Superior al Procurorilor i se poate încredința sarcina de a stabili reglementări mai concrete, dar întotdeauna în cadrul prevăzut de lege. Comisia de evaluare nu ar trebui să funcţioneze fără reprezentanți ai Procuraturii şi legea ar trebui să prevadă clar că recomandările Comisiei nu au caracter obligatoriu pentru CSP”, este menționat în aviz.
CSP ar trebui să aibă dreptul de a decide dacă trebuie suspendat procurorul general și dacă trebuie inițiat un dosar penal împotriva lui;
De asemenea, suspendarea Procurorului General nu trebuie să înceteze în mod automat și mandatele adjuncților săi;
În cazul suspendării Procurorului General sau dacă postul acestuia devine vacant, unul dintre adjuncții săi trebuie numit de CSP în calitate de procuror general interimar.
Decizia Comisiei de la Veneția a fost comentată de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. El a declarat că autoritățile vor întreprinde măsuri de ajustare a legislaţiei cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția., iar reforma justiției va continua.
Amintim că Parlamentul a adoptat pe 24 august în lectură finală amendamentele la Legea Procuraturii.
Potrivit noilor prevederi, procurorul general poate fi eliberat din funcție de către președinte înainte de expirarea mandatului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în cazul în care a primit o notă nesatisfăcătoare în urma evaluări de către o comisie terță, precum și în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la aplicarea unei pedepse disciplinare sub forma demiterii din funcție.
De asemenea, potrivit modificărilor, procurorul general poate fi suspendat din funcție pe durata inei anchete de serviciu
Înainte de operarea acestor modificări, procurorul general era numit de președinte pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitatea încetării anticipate a acestuia.
Procurorul General a încercat să conteste la Curtea Constituțională aceste modificări, însă judecătorii nu au fost de acord cu argumentele lui Stoianoglo.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Politică
Modificarea Legii Procuraturii, atacată la Curtea Constituțională
Amintim că Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
În data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Totodată, pe 15 octombrie, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc. El spune că dosarul care i-a fost intentat este unul politic..
Gianni Buquicchio - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Politică
Ce spune Buquicchio despre arestul lui Stoianoglo
Fluxul de știri
0