Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce spune Buquicchio despre arestul lui Stoianoglo

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaGianni Buquicchio
Gianni Buquicchio - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
Un grup de lucru al Consiliului Europei a evaluat reforma justiției în Moldova, iar oficialii europeni au comentat modificările operate la Legea Procuraturii și arestarea procurorului general.
CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Șeful Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, consideră că autoritățile au acționat grăbit în cazul arestării procurorului general Alexandr Stoianoglo. Opinia a fost exprimată în cadrul unui briefing de presă, care a avut loc miercuri la Chișinău, oficialul răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor despre modificările aduse Legii cu privire la Procuratură și arestarea pripită a procurorului general.
”Viteza cu care s-a acționat a fost mare, însă nu putem răspunde acum la această întrebare pentru că trebuie să studiem ceea ce s-a făcut cu legea, ceea ce se va face în următoarele câteva săptămâni. Autoritățile vor primi o opinie cu referire la lege. Cu referire la procedură, aceasta este în mâna sistemului de justiție și noi nu putem interveni în acest sens”, a comunicat Gianni Buquicchio.
În același timp, el a menționat că delegația Comisiei de la Veneția a avut o întâlnire cu reprezentanții majorității parlamentare și a evaluat implementarea reformei justiției în Moldova.
”În ceea ce privește Procuratura, Comisia de la Veneția își va prezenta avizul cu privire la acest subiect. Au fost unele schimbări în Moldova. În discuțiile cu majoritatea actuală am accentuat importanța faptului să nu se confunde urgența cu graba”, a declarat Buquicchio.
Grupul de lucru al Consiliului Europei, din care face parte și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se află în vizită la Chișinău în perioada 19-21 octombrie.
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Politică
În izolator sau la libertate? Ce au decis magistrații Curții de Apel în dosarul Stoianoglo
Amintim că Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
În data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Totodată, pe 15 octombrie, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc. El spune că dosarul care i-a fost intentat este unul politic.
Fluxul de știri
0