Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: De ce Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Abonare
Expertul în drept Teodor Cârnaț a comentat pentru Sputnik Moldova situația creată în jurul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.
CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Doctorul habilitat în drept constituțional, Teodor Cârnaț, a comentat pentru Sputnik Moldova situația creată în jurul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, care a fost eliberat ieri din arest la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar. Expertul în drept a declarat că circumstanțele erau de așa natură că instanța de judecată era obligată să schimbe măsura preventivă.

”Urmărirea penală de acum derulează vreo două luni de zile și înseamnă că procuratura a interogat martorii, procuratura a făcut fel de fel de percheziții și acele temeri de a nu influența martorii, de a distruge probe de acum au dispărut. Și cred că era deja obligată instanța de judecată să schimbe măsura preventivă”, a declarat Teodor Cîrnaț.

Expertul în drept ne-a explicat prin ce se deosebește arestul la domiciliu de controlul judiciar. El a specificat că arest la domiciliu sau arest în general este cea mai aspră măsură preventivă care poate fi aplicată față de o persoană, iar controlul judiciar este o măsură mult mai lejeră.

”Această măsură preventivă de control judiciar la fel îl limitează pe Stoianoglo în multe drepturi, inclusiv în libertatea circulației. Dumnealui trebuie să poarte acea centură electronică de monitorizare și supraveghere. La fel, dumnealui i se interzice de a avea întâlniri cu diferite persoane, inclusiv cu martori și cu cei legați de aspectul dosarului penal”, a declarat expertul în drept.

Totodată, lui Alexandr Stoianoglo i se interzice să părăsească localitatea în care se află și teritoriul Republicii Moldova. El nu are voie să desfășoare activitate profesională în domeniul legat de aspectul săvârșirii infracțiunii.
În studioul Radio Sputnik Moldova avocatul Vasile Gafton, care apără în instanță interesele procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo, a declarat că controlul judiciar este stabilit până în data de 8 ianuarie 2022. Acesta a mai menționat că Stoianoglo nu va putea comunica cu presa în această perioadă.

”Noi după Anul Nou vom depune cereri de accelerare a urmăririi penale. Pentru că noi i-am lăsat în pace să nu zică că facem presiuni. Deja au trecut două luni, dânșii rezultate nu au și după sărbători vom depune cereri de accelerare a urmăririi penale pentru a nu-l ține în suspans pe Alexandr Stoianoglo”, a declarat Vasile Gafton.

Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Politică
Ultima oră: Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă pe care urma să-l susțină. El a fost scos de ofițerii mascați ai serviciilor speciale din clădirea Procuraturii Generale, după care a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
În data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Totodată, pe 15 octombrie, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu. Ulterior, mandatului de arest la domiciliu a fost prelungit cu încă 30 de zile în data de 3 noiembrie.
Teodor Cârnaț, despre refuzul Marianei Alexandru de a-l evalua pe Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Podcasturi
Teodor Cârnaț: De ce Mariana Alexandru nu-l va evalua pe Stoianoglo
Totodată, pe 29 noiembrie s-a anunțat că urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost încheiată. Acestuia îi este incriminat că ar fi prejudiciat bugetul Procuraturii prin acordarea indemnizației de concediere unui procuror pe numele căruia era pornită o cauză penală.
„Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 de lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii”, informează procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor pe cazul Stoianoglo.
În Legea cu privire la Procuratură este precizat că „dacă la data eliberării din funcție a procurorului există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Societate
ULTIMA ORĂ! Încă 20 de zile de arest la domiciliu pentru Stoianoglo
Fluxul de știri
0