Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Modificarea Legii Procuraturii, atacată la Curtea Constituțională

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Procuratura Generală se va adresa la Curtea Constituțională cu o sesizare în vederea examinării constituționalității modificărilor la Legea procuraturii.
CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Modificarea Legii cu privire la procuratură va fi contestată la Curtea Constituțională. Procuratura Generală anunță că va depune o sesizare în următoarele zile pentru controlul constituționalității modificărilor operate în Legea cu privire la Procuratură. Într-un comunicat de presă al PG este precizat că Parlamentul Republicii Moldova a „ignorat procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată”.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Politică
Decis: Procurorul general va putea fi demis de șeful statului, la propunerea CSP
„În completarea pozițiilor noastre anterioare, Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de Ministrul Justiției, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, este menționat în comunicatul PG.
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Politică
Membrii CSP și CSM vor fi numiți după noi reguli - detalii
Amintim, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au votat în lectura finală proiectul ce prevede modificările la Legea Procuraturii. Noua lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor va propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. Conform proiectul de lege, evaluarea performanțelor procurorului general se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.
Fluxul de știri
0