Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Teodor Cârnaț: De ce Mariana Alexandru nu-l va evalua pe Stoianoglo

Abonare
Expertul anticorupție de la București Mariana Alexandru nu va face parte din Comisia de evaluare a șefului suspendat al Procuraturii Generale Alexandr Stoianoglo. Motivul este la suprafață – legea interzice acest lucru.
”Procurorul român nu poate să participe la acte de dispoziție în alate state, cu excepția situațiilor de cooperare juridică internațională în materie penală”, este menționat în scrisoarea transmisă Consiliului Superior al Procurorilor din Moldova de către procurorul general al României.
Doctorul habilitat în drept constituțional, Teodor Cârnaț, a comentat în studioul Sputnik Moldova această decizie a părții române, menționând că acest anunț este unul salutabil și corespunde principiilor constituționale.

”Implicarea unui cetățean străin în evaluarea unei persoane cu demnitate publică ar încărca jurământul dat de către procurorul respectiv față de statul în care îți exercită funcția de procuror. Evaluând un funcționar public străin, statul românesc încalcă acest jurământ și legea. Acest refuz este unul de lăudat”, declară Teodor Cârnaț.

În acest context, Teodor Cârnat a explicat că semnalul transmis de partea română este unul clar. Respectiv, s-a dat de înțeles că Republica Moldova este stat suveran și independent. Iată e ce, Ministerul Justiției ar trebui să renunțe la ideea evaluării externe, întrucât este anticonstituțională.

”S-a dat clar de înțeles că Moldova este stat suveran și independent, că aici sunt oameni pregătiți: avocați, procurori și judecători, respectiv e cazul să se utilizeze resursele interne. Ministerul Justiției și actuala guvernare trebuie să renunțe la evaluarea externă. Din punctul meu de vedere, acest lucru este anticonstituțional”, mai spune expertul.

Consiliul Superior al Procurorilor a creat pe 23 noiembrie Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, incluzând doi experți străini printre cei cinci membri ai acesteia.
Din Comisie fac parte Drago Kos, expert internațional anticorupție desemnat de președintele Maia Sandu, magistrata Lidia Bulgac, desemnată de către Consiliul Superior al Magistraturii, avocata Angela Popil, desemnată de Ministerul Justiției și avocatul Ion Matușenco, înaintat de către Alexandr Stoianoglo.
Fluxul de știri
0