Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu

© Sputnik / Mihai CarausАлександр Стояногло
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procurorul general suspendat de drept de funcție a fost eliberat din arest la domiciliu.
CHIȘINĂU, 9 dec - Sputnik. Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Curtea de Apel Chișinău, care a anulat hotărârea primei instanțe prin care s-a prelungit cu 20 de zile arestul la domiciliu.
Cererea de prelungire a mandatului de arest a fost examinată de magistrați în data de 3 decembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Magistrații au admis demersul procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtună.

Ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a declarat pentru Sputnik Moldova că „magistrații Curții de Apel Chișinău au înlocuit măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu aplicată lui Alexandr Stoianoglo cu liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile”.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. El a fost scos de ofițerii mascați ai serviciilor speciale din clădirea Procuraturii Generale, după care a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
În data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Teodor Cârnaț, despre refuzul Marianei Alexandru de a-l evalua pe Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Radio
Teodor Cârnaț: De ce Mariana Alexandru nu-l va evalua pe Stoianoglo
Totodată, pe 15 octombrie, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu. Ulterior, mandatului de arest la domiciliu a fost prelungit cu încă 30 de zile în data de 3 noiembrie.
Totodată, pe 29 noiembrie a fost anunțat că urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost încheiată. Acestuia îi este incriminat că ar fi prejudiciat bugetul Procuraturii prin acordarea indemnizației de concediere a unui procuror pe numele căruia era pornită o cauză penală.
„Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 de lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii”, informează procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor pe cazul Stoianoglo.
Astfel, în Legea cu privire la Procuratură este precizat că „dacă la data eliberării din funcție a procurorului există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”.
DNA  - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2021
Societate
Fostul procuror DNA din România a fost exclus din comisia de evaluare a lui Stoianoglo
Fluxul de știri
0