Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De ce s-a temut PAS ca Marina Tauber să fie primar de Bălți? Opinia lui Pavel Midrigan

© Sputnik / Mihai CarausMarina Tauber
Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Abonare
Din care motiv PAS s-a temut ca candidatul Partidului ”Șor”, Marina Tauber, să ocupe fotoliul de primar în municipiul Bălți? Răspunsul la această întrebare l-a oferit doctorul în drept Pavel Midrigan, în Studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Dacă ar ocupa funcția de primar general al municipiului Bălți, Marina Tauber ar putea deveni un lider național. Anume din acest motiv Partidul Acțiune și Solidaritate s-ar fi temut ca acest candidat al Partidului ”Șor” să ocupe fotoliul de edil-șef în Capitala Nordului. De această părere este doctorul în drept Pavel Midrigan, invitat în Studiul Sputnik Moldova.
Expertul consideră că guvernarea s-a temut de o eventuală creștere a activității și influenței Marinei Tauber și întărirea pozițiilor Partidului ”Șor”, în cazul în care în municipiul Bălți s-ar fi făcut ”măcar jumătate” din ce este acum în Orhei.
”Îi este frică de o concurență politică”, a comunicat Midrigan.
În același timp, doctorul în drept se arată nedumerit de decizia judecătoriilor în contextul excluderii unui candidat din alegerile locale noi din Bălți. Potrivit lui, încălcările depistate în cazul Marinei Tauber sunt nesemnificative.

”Careva obiecții față de candidatul Partidului ”Șor”, Marina Tauber, înaintea de declanșarea alegerilor locale noi în municipiul Bălți nu au fost înregistrate. După care a urmat primul tur, care a fost declarat legal. Dacă au fost comise încălcări în primul tur, urmau ca primul tur al alegerilor să fie invalidat și atunci se adopta o altă hotărâre. Iată că atunci când s-au trezit că Marina Tauber aproape că a câștigat în primul tur, și-au pus mâinile în cap”, a afirmat interlocutorul.

PAS  - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Politică
Ultima oră! PAS își retrage candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți
Pavel Midrigan a mai menționat că la fiecare scrutin din Republica Moldova au existat încălcări, însă aceste încălcări nu au contribuit la rezultatul final.
Potrivit lui Midrigan, faptul că CEC ar fi depistat niște sume de bani pentru hrana cuiva, sunt niște fapte foarte slabe pentru a exclude un candidat.
”Poți să corupi pe cineva cu un pateu sau două? Puteau fi întocmite niște procese verbale de unele contravenții sau chiar amendat candidatul, dar nicidecum să fie scos din cursa electorală”, a comunicat Pavel Midrigan.
Mai mult, interlocutorul se întreabă care ar fi fost motivul pentru care de această dată CEC a folosit un alt algoritm de selectare a candidatului în locul celui exclus din cursa electorală.

”Avem cazuri când între primul și al doilea tur al alegerilor, unii candidați, dintre cei doi desemnați pentru turul doi, decedau. Și, atunci, s-a luat decizia că se va desfășura turul doi cu un candidat. Noi avem un șir de primari, care au câștigat anume că era un singur candidat. Nu e nimic nou”, a spus Pavel Midrigan.

Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Societate
Decis: Data turului doi al alegerilor locale în Bălți - Cine participă în locul lui Tauber
Totodată, Midrigan a amintit faptul că la o săptămână după primul tur al alegerilor, ministrul Spînu a spus că nu este exclus că doamna Tauber să fie scoasă din cursa electorală pentru unele încălcări.
Expertul este de părerea că Marina Tauber ar putea avea toate șansele să câștige acest proces la CEDO. Însă, dacă CEDO nu va avea aceeași părere ca și Curtea Supremă de Justiție, acest lucru va reprezenta un temei de a revizui aceste hotărâri, posibil cu careva prejudiciu pentru Republica Moldova.
”Și atunci, da, ar putea să fie un capital mare fiindcă au încălcat intenționat legea și atunci pentru guvernare aceasta va fi o pată neagră”, a spus Pavel Midrigan.
Astăzi, CEC a stabilit data de 19 decembrie - data celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi din municipiul Bălți. Totodată, Comisia Electorală Centrală a stabilit că în turul doi al alegerilor din Bălți va participa candidatul rămas, adică candidatul independent Nicolai Grigorișin, care în primul tur a acumulat 20,93% din sufragii, dar și cel de al treilea candidat din listă - Marcoci Boris, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, care a acumulat în primul tur 14,08% din voturi. Acesta urma să-i ia locul Marinei Tauber. Însă, cu puțin timp după anunțarea deciziei de către CEC, PAS a anunțat retragerea din cursa electorală pentru fotoliul de primar la Bălți.
Amintim că în data de 1 decembrie Comisia Electorală Centrală i-a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului. Ea a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală.
Judecătoria Bălți a dispus sâmbătă excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, în urma demersului CEC. Totodată, membrii CEC au expediat o solicitare către Curtea de Apel Bălți pentru a se face claritate în ceea ce privește termenul de executare a hotărârii instanței.
Curtea de Apel Bălți a lăsat în vigoare decizia primei instanțe de a o exclude pe Tauber din cursa electorală. Ulterior, și Curtea Supremă de Justiție a susținut excluderea Marinei Tauber din scrutinul pentru funcția de primar al municipiului Bălți.
În aceste condiții, membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.
În lipsa unui scrutin cu doi candidați, membrii Comisiei, întruniți în ședință extraordinară, au fost în situația de a decide suspendarea desfășurării turului doi, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.
Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Societate
CSJ a susținut excluderea Marinei Tauber din cursa pentru funcția de primar la Bălți.
Fluxul de știri
0