Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Miniștrii se întrunesc în ședință: Ce urgențe au

© Sputnik / Mihai CarausПресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Abonare
Miniștrii din guvernul Gavrilița se întrunesc mâine în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe subiecte.
CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Cabinetul de Miniștri se întrunește în ședință, miercuri, 10 noiembrie. Aceștia urmează să aprobe și să anunțe mecanismul compensațiilor pentru gazele naturale în contextul majorării tarifelor până la 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub. Despre aceasta a anunțat în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, președintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun.
Trebuie precizat că în repetate rânduri autoritățile au anunțat că vor exista anumite compensații pentru tarifele la gaze, dar nu a fost spusă exact care va fi suma compensațiilor și cine vor beneficia. Dan Perciun a precizat că în ședința de miercuri, 10 noiembrie, guvernul urmează să anunțe mecanismul privind plata compensațiilor.
Deputatul a mai spus că ar fi vorba de două mecanisme de bază în ceea ce ține de acordarea compensațiilor. În primul rând ar fi vorba de majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului. La fel, potrivit lui Perciun, va crește și numărul familiilor care vor beneficia de acest ajutor, iar cifra se ridică la sute de mii de familii.
Al doilea mecanism pe care Guvernul ar putea să-l anunțe în cadrul ședinței de mâine ar fi compensarea nemijlocit în facturi.
„Este vorba de compensarea nemijlocit în factură, indiferent de venituri, dar în funcție de volumul consumat. Pentru primii 50 de metri cubi de gaze mai mult, ceea ce depășește această cantitate va fi compensat mai puțin”, a precizat Dan Perciun.
Totodată, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului a fost inclusă o Hotărâre cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului și abrogarea unei hotărâri de Guvern. Astfel, Hotărârea prevede modificări la alineatul șase a punctului 37 din Regulamentul cu privire la la modul de stabilire şi plată a ajutorului social.
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Politică
Ce compensații cer socialiștii pentru majorarea tarifelor la gaz
Puctul 37 al Regulamentului prevede că plata ajutorului social şi/sau a ajutorului pentru perioada rece a anului se efectuează pentru luna precedentă de către prestatorul de servicii de plată desemnat de către beneficiar. Solicitantul/beneficiarul desemnează, prin cerere, prestatorul de servicii de plată.
Sumele ajutorului social şi ale ajutorului pentru perioada rece a anului neachitate la timp din vina organului care le stabileşte sau le plăteşte se achită retroactiv fără nici o limitare. Reluarea plăţii se efectuează de către structura teritorială de asistenţă socială în baza cererii scrise a beneficiarului.
Persoanele care, la data de 1 iunie 2015, beneficiază de ajutor social şi/sau ajutor pentru perioada rece a anului vor continua să beneficieze de aceste prestaţii prin intermediul aceluiaşi prestator de servicii de plată până la desemnarea de către beneficiar, prin cerere, a altui prestator de servicii de plată.
Contor de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Economie
Compensațiile pentru gaze: Când vor fi anunțate și care va fi mecanismul
Printre ordinea de zi a ședinței de mâine se regăsește și proiectul care prevede modificarea listei beneficiarilor de facilități fiscale și vamale la importul obiectelor de cult și anume, completarea acesteia cu un beneficiar, Parohia ”Sfinții Trei Ierarhi”, din municipiul Chișinău, care intenționează să importe un clopot din Federația Rusă.
Tot în cadrul ședinței de astăzi urmează a fi aprobată Strategia naţională de prevenire și combatere a violenţei faţă de femei și a violenţei în familie pe anii 2018-2023 și a Planului de acţiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea acesteia.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Societate
De ce a fost aprobat tariful la gaz propus de Moldovagaz: Explicația directorului ANRE
Fluxul de știri
0