Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce a fost aprobat tariful la gaz propus de Moldovagaz: Explicația directorului ANRE

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Abonare
După ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tarifele provizorii la gazele naturale, propuse de Moldovagaz, directorul instituției a explicat de ce a fost necesară această majorare.
CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Noile tarife la gaz vin să echilibreze sistemul, ca să nu ducă la devieri negative care ulterior se transformă în datorii istorice. Declarația a fost făcută de către directorul ANRE Ștefan Creangă în cadrul unei conferințe de presă susținută după ședința în care au fost aprobate tarifele provizorii la gaz.
Precizările vin în contextul în care Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii pentru gazul consumat. Astfel, moldovenii vor achita de aproape 2,5 ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Directorul ANRE a menționat că aceste tarife au fost determinate pornind de la metoda de calcul stabilită în contractul cu Gazprom, a prețului la gazele naturale de pe piața mondială, dar și a devierilor negative care s-au format în ultimele zece luni ale acestui an, bani care trebuie recuperați de consumatorii pentru a nu se forma datorii istorice, a menționat directorul ANRE.
Ștefan Creangă a precizat că, în timp ce pe piața mondială prețul la gazele naturale creștea, consumatorii din Moldova continuau să plătească aceleași tarife, astfel că Moldovagaz a adunat peste un miliard 300 de mii de lei ca fiind devieri negative, adică datorii, fapt ce a crescut presiunea financiară pe Moldovagaz, susține directorul ANRE.

„Una dintre condițiile obligatorii ale Moldovagaz și a Guvernului era achitare consumului de gaz pentru luna octombrie și noiembrie, având în vedere devierile foarte mari și prețul ridicat. Comisia pentru Situații de Urgență, având obligația de a achita integral consumul de gaze naturale pentru luna noiembrie, a luat această decizie privind intrarea în vigoare a acestor tarife de la 1 noiembrie. ANRE nu a avut de cât să se conformeze, să execute deciziile obligatorii ale Comisiei pentru Situații Excepționale”, a declarat directorul ANRE Ștefan Creangă.

Creangă a menționat că Comisia pentru Situații Excepționale a obligat ANRE să aprobe tarifele provizorii, iar până la 30 noiembrie să verifice și să revizuiască tarifele.
„Vom verifica devierile formate, de 1 miliard 392 de milioane de lei, pentru zece luni ale anului 2021, pentru 197 de milioane sunt deja devieri întărite de către ANRE. Urmează să verificăm costurile de bază ajustate în sumă de trei sute și ceva de milioane, suplimentar vom verifica volumul de gaz livrat la nivel de fiecare presiune. (...) Nu în ultimul rând, va fi verificată și componenta de preț a cursului valutar sau indicatorii macroeconomici care au fost incluși în calcule”, a precizat Creangă.
Potrivit directorului ANRE, noile tarife au fost aprobate pentru următoarele 14 luni, iar Agenția urmează să vină cu un tarif exact până la sfârșitul acestei luni.

„ANRE-ul nu a făcut calcule, dar ne-am uitat pe dosar, care corespunde cerințelor. Prețul gazului indicat în cerere este un preț calculat estimativ. Tariful care va fi aprobat pana la 30 noiembrie va fi unul corect, el nu va crește mai mult decât a prezentat Moldovagaz”, a menționat directorul ANRE.

Creangă susține că noile tarife la gazele naturale sunt mari, dar ele vin să echilibreze sistemul. Potrivit directorului ANRE, specialiștii Agenției iau în calcul doi factori atunci când stabilesc noul tarif: este vorba despre capacitatea consumatorul de a achita și capacitatea furnizorului de a livra gazele naturale. Totodată, Creangă a menționat că neajustarea tarifelor la timp duce la devieri negative, care ulterior se transformă în datorii istorice.
„Tarifele trebuie ajustate la timp, ele trebuie să fie corecte pentru a nu plăti mai mult în viitor”, a precizat directorul ANRE.
În context, directorul ANRE a fost întrebat dacă acest tarif s-ar putea micșora în următoarea perioadă. Creangă a menționat că dacă în luna august va fi un preț mai mic pe piața mondială, iar devierile tarifare se vor recupera până atunci, ar exista probabilitatea să fie revizuite tarifele care ar putea să scadă.
Amintim că astăzi Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Președintele Moldovagaz Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2021
Economie
Președintele Moldovagaz: Ne putem confrunta cu neachitarea facturilor la gaz
În cadrul ședinței ANRE, întreprinderea a motivat aprobarea cererii Moldovagaz de majorare a tarifului prin creșterea prețului la gaze pe piața internațională. Decizia a fost susținută unanim.
Acest tarif este unul provizoriu, iar până la sfârșitul lunii urmează să fie aprobat prețul final pentru un metru cub de gaze naturale.
Precizăm că vineri, 5 noiembrie, SA „Moldovagaz” a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi.
Cel mai probabil în ședința de mâine, 10 noiembrie, Guvernul va anunța mecanismele privind compensarea tarifelor la gaze pentru consumatori În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, a declarat că există două mecanisme de bază în ceea ce ține de acordarea compensațiilor. În primul rând ar fi vorba de majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului. La fel, potrivit lui Perciun, va crește și numărul familiilor care vor beneficia de acest ajutor, iar cifra se ridică la sute de mii de familii.
Al doilea mecanism pe care Guvernul ar putea să-l anunțe în cadrul ședinței de mâine ar fi compensarea nemijlocit în facturi.
Amintim că Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Девушка записывает показания счетчика учета газа - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2021
Economie
Cu cât s-ar putea scumpi căldura după creșterea tarifelor la gaz – expert
Fluxul de știri
0