Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Compensațiile pentru gaze: Când vor fi anunțate și care va fi mecanismul

© Sputnik / Mihai CarausContor de gaz
Contor de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Abonare
În ședința de miercuri, 10 noiembrie, Guvernul ar putea anunța detalii cu referire la compensațiile pentru cetățeni în contextul majorării tarifului la gazele naturale pentru consumatorii casnici.
CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Compensațiile promise de autorități pentru cetățeni în contextul majorării tarifului la gaze reprezintă sume semnificative pentru bugetul de stat, dar sunt absolut necesare pentru oameni. Declarația a fost făcută de preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, în studioul TVR Moldova.
Potrivit acestuia, există două mecanisme de bază în ceea ce ține de acordarea compensațiilor. În primul rând ar fi vorba de majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului. La fel, potrivit lui Perciun, va crește și numărul familiilor care vor beneficia de acest ajutor, iar cifra se ridică la sute de mii de familii.
Al doilea mecanism pe care Guvernul ar putea să-l anunțe în cadrul ședinței de mâine ar fi compensarea nemijlocit în facturi.
„Este vorba de compensarea nemijlocit în factură, indiferent de venituri, dar în funcție de volumul consumat. Pentru primii 50 de metri cubi de gaze mai mult, ceea ce depășește această cantitate va fi compensat mai puțin”, a precizat Dan Perciun.
El mai spune că în momentul de față altă ieșire din situație nu există și că nu pretinde că ceea ce propun autoritățile ar fi neapărat una dintre cele mai bune soluții.
arăgaz - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Economie
ANRE a publicat cererea Moldovagaz de majorare a tarifelor la gaz: Când va fi examinată
Deputatul a mai spus că în patru-cinci luni situația pe piața internațională a gazelor se va ameliora, ceea ce va duce și la o reducere a tarifului la gazele naturale.

„Cu regret, baza de date a Moldovagaz, sistemele informatice care sunt, nu permit să putem spune cu precizie că în acest apartament care consumă până la 50 de metri cubi de gaz locuiesc persoane care au venituri de 30 de mii de lei pe lună. Asemenea date în timpul acesta scurt noi nu vom reuşi să le obţinem”, a mai spus deputatul PAS.

El nu a oferit o cifră exactă a cheltuielilor pentru compensații, dar a precizat că cifra în acest sens va depăşi un miliard de lei. Dan Perciun a mai spus că o parte din bani vor fi luaţi din cei acordaţi de Uniunea Europeană. Totodată, autoritățile vor trebui să găsească bani inclusiv din bugetul de stat pentru a compensa deoarece că costurile sunt mari.
Preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, a mai spus că cel mai probabil mâine, 10 noiembrie, Guvernul va prezenta mecanismele de compensare a tarifelor la gazele naturale.
Amintim că Moldovagaz a cerut un tarif de 10,26 bani fără TVA pentru un metru cub de gaz. Majorarea este solicitată cu aplicare din 1 noiembrie.
Газовый счетчик - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Societate
Ultima oră: ANRE a aprobat noile tarife la gazele naturale
Tariful de 10,26 lei solicitat de Moldovagaz Agenției Naționale de Reglementare în Energetică nu include și TVA, care ar majora tariful pentru consumatori până la aproximativ 11 lei.
Amintim că șeful Moldovagaz a subliniat anterior că este foarte important ca Guvernul să vină cu un set de măsuri în sprijinul populației pentru că în caz contrar am putea asista la o neachitare a facturilor pentru gazul consumat.
„Activăm în strânsă legătură cu ministerele de profil pentru ca să fie elaborat un program de compensații pentru cetățeni. Noi înțelegem perfect că tarifele foarte mari pot duce la neachitarea facturilor, la scăderea consumului, ceea ce se va reflecta în cele din urmă asupra disciplinei financiare”, a explicat Vadim Ceban.
Președintele Moldovagaz Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2021
Economie
Președintele Moldovagaz: Ne putem confrunta cu neachitarea facturilor la gaz
Fluxul de știri
0