Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce compensații cer socialiștii pentru majorarea tarifelor la gaz

© Sputnik / Mihai CarausPSRM
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Abonare
Partidul Socialiștilor anunță într-un comunicat de presă că deputații acestei formațiuni au înregistrat o inițiativă legislativă care prevede compensarea din bugetul de stat a tarifului la gazele naturale.
CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Deputații socialiști au înregistrat astăzi o inițiativă legislativă care prevede compensarea din bugetul de stat a tarifului la gazele naturale pentru toți cetățenii. Anunțul a fost făcut de deputatul PSRM Petru Burduja, care este vicepreședinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe, în cadrul unui briefing susținut în Parlament.
Potrivit inițiativei socialiștilor, consumatorii casnici ar urma să achite până la 100 de m3 de gaz consumat la tariful vechi, iar statul să achite diferența de preț, care e de circa 6,4 lei pentru 1 m3.
Potrivit lui Burduja, creșterea tarifului este una drastică pentru cetățeni și poate genera o explozie de prețuri la multe produse și servicii.
”Noi, deputații din fracțiunea BCS, până în ultimul moment, am crezut că va fi luată o decizie înțeleaptă care va veni în ajutorarea cetățenilor, pentru ca aceștia să nu sufere de această majorare drastică a tarifului la gaze. Este o măsură extrem de necesară pentru susținerea cetățenilor noștri”, a spus deputatul.
Petru Burduja a menționat că proiectul va fi propus spre examinare în regim de urgență, mâine, în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Societate
De ce a fost aprobat tariful la gaz propus de Moldovagaz: Explicația directorului ANRE
Burduja a subliniat că socialiștii vor veni și cu propuneri de compensare a tarifelor și pentru agenții economici, astfel încât să fie redus impactul unor scumpiri în lanț a produselor, în special, a celor de primă necesitate.
Vom menționa că astăzi Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat tariful provizoriu reglementat pentru furnizarea gazelor naturale propuse de Moldovagaz. Potrivit acestuia, cetățenii vor achita un tarif de peste zece lei pentru un metru cub de gaze naturale începând cu 1 noiembrie. Asta înseamnă că moldovenii vor achita de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Acest tarif este unul provizoriu, iar până la sfârșitul lunii urmează să fie aprobat prețul final pentru un metru cub de gaze naturale.
Miercuri urmează să se întrunească în ședință membrii Cabinetului de Miniștri care urmează să anunțe și eventual să decidă ce compensații vor acorda autoritățile consumatorilor de gaze naturale.
În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, a declarat că există două mecanisme de bază în ceea ce ține de acordarea compensațiilor. În primul rând ar fi vorba de majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului. La fel, potrivit lui Perciun, va crește și numărul familiilor care vor beneficia de acest ajutor, iar cifra se ridică la sute de mii de familii.
Al doilea mecanism pe care Guvernul ar putea să-l anunțe în cadrul ședinței de mâine ar fi compensarea nemijlocit în facturi.
De precizat, Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Contor de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Economie
Compensațiile pentru gaze: Când vor fi anunțate și care va fi mecanismul
Fluxul de știri
0