Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Expert: Obligativitatea certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 - ilegală

© REUTERS / DADO RUVICVaccin anti-COVID și Pașaport
Vaccin anti-COVID și Pașaport - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2021
Abonare
Certificatul de vaccinare la locul de muncă nu poate fi obligatoriu, iar o decizie în acest sens nu poate fi luată de o Comisie. O spun experții cu referire la legislația privind drepturile omului.
CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 la locul de muncă este o gravă încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, reglementate atât de legislația națională, cât și de cea internațională. Precizarea a fost făcută de avocatul Iulian Rusanovschi, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, în contextul în care autoritățile de la Chișinău au anunțat că „se discută o asemenea măsură epidemiologică”.
În cadrul unei emisiuni televizate, coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Ninel Revenco, a declarat că specialiștii în sănătate sunt actualmente în discuții pe acest subiect.
„Discutăm și noi oportunitatea acestei măsuri epidemiologice și ne conducem de experiența altor țări. Franța a introdus acest certificat în luna august și numărul de imunizări, în pofida tuturor demonstrațiilor care au fost organizate de anti-vacciniști, rata de imunizare a crescut considerabil. Grecia - la fel, Portugalia are o experiență extraordinară și țara este practic complet imunizată cu două doze”, a comunicat Ninel Revenco.
Iulian Rusanovschi a precizat că este o idee și în cazul în care va fi adoptată va fi o soluție ilegală și absolut eronată, cu tentă dictatorială.

„Noi avem trei documente de bază după care ne orientăm în viața de zi cu zi sub aspect juridic. Este vorba de Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și Constituția Republicii Moldova”, a precizat avocatul.

Potrivit acestuia, în Constituția Republicii Moldova există un articol dedicat dreptului la sănătate.
Abecedar - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Societate
Când se redeschid școlile după vacanță: Anunțul ministrului Sănătății
Potrivit legislației în vigoare la care se referă Rusanovschi, un om dobândește drepturile și libertățile fundamentale nu din mila statului, dar prin simpla naștere a fiecărei persoane. Din acest motiv, nu statul trebuie să-i impună cetățeanului prezentarea vreunei dovezi pentru ca acesta să se bucure de drepturi și libertăți fundamentale, dar invers, autoritățile sunt obligate să demonstreze temeinic motivele pentru care restrâng exercițiul drepturilor și libertăților fundamentale.

„Printr-o astfel de hotărâre, s-e obligă ca cetățenii să fie sănătoși pentru a putea activa la locul de muncă. Din dreptul la sănătate, reglementat de Constituție și celelalte două acte normative internaționale, ajungem la obligație a sănătății”, a menționat expertul.

El mai spune că aceste structuri statale, cum ar fi Guvernul, Ministerul Sănătății sau Comisia pentru Sănătate Publică sunt consecința unei convenții sociale. Mai exact, este vorba despre acel contract social prin care majoritatea cetățenilor mandatează un grup mic de cetățeni care să ne reprezinte în administrarea chestiunilor de stat.

„În condițiile în care o Comisie națională adoptă niște decizii care contravin Constituției Republicii Moldova, dar și declarațiilor universale ale drepturilor omului, așa cum spunea Curtea Constituțională în una din hotărârile sale legate de acele amenzi uriașe care au fost adoptate anul trecut prin decizia Comisiei și ulterior anulate, pe fondul situațiilor de criză și de urgență, se nasc cel mai ușor dictaturile. Discriminarea cetățenilor pe criteriul vaccinați și nevaccinați reprezintă o gravă eroare pe care ar putea s-o admită cei de la conducerea Comisiei pentru Situații Excepționale”, a explicat Iulian Rusanovschi.

Rusanovschi spune că nu înțelege de ce se cere certificatul verde privind vaccinarea împotriva anume acestui virus în contextul în care există sute de alte virusuri care se răspândesc de la om la om.
Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Coronavirus
Nemerenco: „Care este problema să introduci aceste cipuri la copii”
În context, expertul dă exemplul României, care prin hotărârea din 2 noiembrie a Curții de Apel București a anulat toate hotărârile de Guvern din țara vecină care au impus obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă sau în diverse alte locuri cum ar fi teatrele, circurile sau sălile de concert.
După ce autoritățile au anunțat că se discută o asemenea măsură epidemiologică, în rândul cetățenilor nevaccinați a apărut panica și teama că ar putea fi dați afară de la locul de muncă.

,„Foarte mulți oameni panicați. Cu siguranță vor exista foarte multe demisii. În cazul în care Comisia va adopta această decizie, ea va fi contestată. În Constituția Republicii Moldova, articolul 56, vorbește despre faptul că drepturile și libertățile fundamentale pot fi restrânse doar prin lege”, specifică avocatul,

Astfel, interzicerea accesului la locul de muncă nu se poate face prin hotărâre de Comisie. Doar Parlamentul poate adopta restricții privind dreptul la muncă și dreptul la sănătate și doar în baza unui act normativ care conține un studiu de fezabilitate și argumente temeinice. Dacă decizia va fi adoptată de Comisie, se va admite uzurparea puterii în stat, mai spune Rusanovschi.

„Îndemn toți cetățenii care vor fi vizați în acest proiect de hotărâre să contexte asemenea hotărâre în cazul în care va fi adoptată și să-și apere drepturile constituționale deoarece sănătatea este un drept, nu o obligație”, a mai spus expertul.

Totodată, Iulian Rusanovschi a menționat că regretă declarația ministrului Sănătății în care afirma că „statul cheltuiește bani în van pentru nevaccinații care ajung la terapie intensivă”.
Алла Немеренко  - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Coronavirus
Nemerenco: Statul cheltuiește bani în van pentru pacienții nevaccinați
Mai mult, el spune că potrivit datelor oficiale raportate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), de la începutul procesului de vaccinare, în lume au fost înregistrate peste 20 de mii de decese în rândul persoanelor vaccinate.
„Vaccinurile sunt achiziționate din bugetul de stat. Prețul mediu pentru un vaccin este de 12 dolari. Achizițiile se fac din banii publici, la fel cum sistemul de sănătate este întreținut din banii publici. Vaccinul se află în perioada de testare, care se va finaliza în 2023-2024 conform protocoalelor oficiale și a informațiilor publicate pe site-urile electronice ale companiilor producătoare. În condițiile în care vaccinul este în perioada de testare și nu se cunosc efectele adverse pe termen mediu și lung, reținerea majorității cetățenilor de la vaccinare este întemeiată”, a conchis Iulian Rusanovschi.
Potrivit lui, orice formă de obligare a populației, inclusiv pe criterii de vaccinare cu un ser în perioadă de testare reprezintă o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului.
Conform datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare în Republica Moldova și până la ora scrierii acestui material, s-au imunizat cu schema completă 884 663 de mii de persoane.
Vaccinul Pfizer / BioNTech - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Coronavirus
EMA a comentat informațiile despre încălcările admise la testarea vaccinului Pfizer
Fluxul de știri
0