Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când se redeschid școlile după vacanță: Anunțul ministrului Sănătății

© Sputnik / Mihai CarausAbecedar
Abecedar - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Abonare
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a anunțat când se vor redeschide școlile după vacanța de toamnă 2021, care a fost prelungită.
CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Elevii vor reveni de luni pe băncile școlii. Vacanța de toamnă nu va mai fi prelungită. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
”Copiii vor merge de săptămâna viitoare la școală”, a declarat Nemerenco.
Totodată, ministrul a comunicat că, actualmente, riscul de închidere a școlilor nu este mare, întrucât în Republica Moldova se înregistrează o ”situație mult mai bună” din punct de vedere epidemiologic.
”Riscul de închidere a școlilor nu este mare. Noi, săptămâna aceasta, în afară de a monitoriza situația zilnic, noi avem rapoarte săptămânale destul de largi. Luni, când am avut raportul pentru săptămâna trecută, noi am înregistrat o situație mult mai bună. Chiar dacă am rămas la nivel de țară în Cod Roșu, numărul de cazuri la 100 de mii de populație, cumulativ pentru o săptămână, este mult mai jos, deci de la peste 300 am coborât la 260”, a afirmat Ala Nemerenco.
În același timp, ministrul a menționat că rezultatul prelungirii vacanței de toamnă în contextul COVID-19 va putea fi aflat săptămâna viitoare.
elev - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Educație
Când vor recupera elevii lecțiile ratate din cauza vacanței prelungite
”Este prea devreme. Faptul că copiii stau acasă, noi vom culege săptămâna viitoare și peste două săptămâni. Deci minim trebuie să treacă vreo 6 zile de stat acasă. Vedem în oraș că este mult mai liber, troleibuzele nu sunt aglomerate”, a spus Nemerenco.
Amintim că săptămâna trecută, autoritățile au decisă să prelungească vacanța de toamnă până în data de 7 noiembrie pe motivul creșterii numărului de cazuri noi de COVID-19.
De altfel, vacanța de toamnă a elevilor a început în acest an mai devreme. Anterior Ministerul Educației a anunțat că aceasta va avea o durată de 9 zile, va începe pe 23 octombrie și se va încheia pe 31 octombrie. În urma hotărârii Comisiei, aceasta a fost prelungită până pe 7 noiembrie pentru instituțiile de învățământ din localitățile aflate sub Cod Roșu de alertă.
Părinții sunt nemulțumiți de această decizie a autorităților și spun că sunt nevoiți să-și lase copiii singuri acasă atât timp cât ei se află la lucru. Circa o mie de părinți au adresat și o scrisoare Guvernului în care s-au arătat indignați de decizia de a prelungi vacanța elevilor.
Ministerul Educației și Cercetării a venit cu un răspuns în care reiterează că a decis prelungirea vacanței de toamnă pentru instituțiile de învățământ din localitățile aflate în prag roșu de alertă, la recomandarea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Astfel, în conformitate cu datele prezentate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în perioada 1-7 noiembrie, 422 de instituții de învățământ au vacanța prelungită.

Vacanța de toamnă 2021 a fost prelungită cu încă 7 zile

Vacanța de toamnă a elevilor a fost prelungită în Moldova cu o săptămână de către Ministerul Educației în urma hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și va dura până în data de 7 noiembrie.

Ministerul a informat instituțiile de învățământ:

„Se prelungește perioada vacanței de toamnă cu 7 zile (1-7 noiembrie) pentru elevii din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal publice și private, în unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivel întâi, UAT de nivelul al doilea: municipiile Chișinău și Bălți și UAT ale unității teritoriale autonome Găgăuzia, în care este stabilit pragul de alertă roșu”, se menționează în ordinul Ministerului Educației.
Anterior cu o recomandare în acest sens a venit Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.
De altfel, vacanța de toamnă a elevilor a început în acest an mai devreme. Anterior Ministerul Educației a anunțat că aceasta va avea o durată de 9 zile, va începe pe 23 octombrie și se va încheia pe 31 octombrie. În urma hotărârii Comisiei, aceasta ar putea fi prelungită până pe 7 noiembrie.
Vacanța de toamnă 2021 la școală a elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal în Moldova va fi mai lungă și va începe mai devreme, a anunțat Ministerul Educației.
Școală - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Educație
Oficial! Vacanța de toamnă a fost prelungită
Fluxul de știri
0