Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Decis: Cadrele didactice își vor primi restanțele la salariu

© Inquam Photos / OCTAV GANEAȘcoală în regim online
Școală în regim online - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Abonare
Cabinetul de miniștri au aprobat astăzi repartizarea din alocațiile aprobate în bugetul de stat pentru anul 2021, transferuri cu destinație specială în bugetele locale.
CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Cadrele didactice vor primi restanțele salariale pe care le-ar avea încă din luna august a acestui an. Asta după ce Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 3 noiembrie repartizarea din alocațiile aprobate în bugetul de stat pentru anul 2021, transferuri cu destinație specială în bugetele locale.
Este vorba de o sumă de peste 134 de milioane de lei în scopul acoperirii parțiale a cheltuielilor pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar. Astfel, autoritățile publice locale de nivelul al doilea vor repartiza alocațiile suplimentare instituțiilor de învățământ primar și secundar în funcție de necesitățile identificate la nivel de instituție.
Se întâmplă după ce deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au declarat pe 2 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă că suma datoriilor acumulate la plata salariilor este de cel puțin 69,18 de milioane de lei.
Deputat BCS Petru Burduja, vicepreședinte al Comisiei economie, buget și finanțe, a precizat că aceste date au fost acumulate doar de la instituțiile de învățământ pe care au reușit să le contacteze.
Potrivit parlamentarului, mai mulți angajați ai instituțiilor de învățământ din țară nu și-au primit salariile pentru lunile august, septembrie și octombrie.
Școală - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Societate
Când vor fi achitate datoriile la plata salariilor profesorilor: Ce spun autoritățile
Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării a confirmat informația privind datoriile la plata salariilor pentru cadrele didactice și a venit cu precizări în legătură cu modul în care vor fi alocați banii necesar pentru achitarea salariilor restante.
De asemenea, Ministerul Educației a precizat că anterior Consiliile raionale și organele locale de specialitate în domeniul învățământului au fost informate că, de comun cu Ministerul Finanțelor, elaborează proiectul de Hotărâre de Guvern menționat mai sus.
Deputatul BCS, Petru Burduja, a afirmat că Ministerul Finanțelor a indus în eroare membrii comisiei parlamentare de specialitate atunci când a asigurat, la aprobarea rectificărilor pentru bugetul de stat 2021, că ”toate deficitele bugetare ale instituțiilor de învățământ sunt acoperite integral și sursele bănești necesare pentru salariile pedagogilor au fost alocate”.
Ulterior, Ministerul Finanțelor a reacționat la declarațiile deputaților BCS, dezmințind acuzațiile aduse. Instituția spune că, prin Legea privind modificarea Legii bugetului de stat, au fost alocate 170 milioane de lei pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Societate
Decis! Salarii cu peste 50% mai mari pentru unii angajați în medicină
Repartizarea acestor alocații pe autorități publice se efectuează în baza hotărârilor de Guvern.

„Astfel, Ministerul Finanțelor a elaborat și a publicat la data de 27 octombrie curent proiectul de hotărâre a Guvernului privind repartizarea și redistribuirea alocațiilor aprobate în Legea bugetului de stat pe anul 2021. Proiectul prevede, transferuri către bugetele locale în sumă de 134 mil. lei pentru asigurarea achitării salariilor până la finele anului 2021, preponderent, pentru personalul din sistemul educațional”, se arată în proiectul prezentat de Guvern.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern privind repartizarea și distribuirea alocațiilor aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021, una din prioritățile Executivului este asigurarea cu salarii a angajaților din sectorul bugetar. O categorie din aceștia sunt angajații din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, care se finanțează în bază de cost standard per elev.
În nota informativă a acestui proiect este precizat că au parvenit mai multe solicitări de la autorități publice centrale și locale care au propus modificări de alocații între subprogramele unei autorități și între autorități publice centrale.
Potrivit proiectului, deoarece mijloacele propuse pentru alocare sunt destinate prioritar instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal, care se finanțează în baza de cost standard per elev se propune o derogare temporară de la regula generală, care ar permite suplimentarea bugetelor instituțiilor de învățământ cu alocații în volume concrete, estimate reieșind din necesarul de cheltuieli la nivel de fiecare instituție.
Totodată, se propune ca insuficiența mijloacelor să fie acoperită și prin utilizarea economiilor formate la acțiunile ce țin de organizarea odihnei de vară a copiilor, desfășurarea olimpiadelor și examenelor de absolvire
Ministerul Finanțelor, Dumitru Budianschi, susține că instituția pe care o conduce va asigura și în continuare ca toți angajații din sistemul educațional să primească integral și la timp salariile.
 валюта - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Societate
Salarii mai mari pentru o categorie de angajați: Cine sunt beneficiarii
Fluxul de știri
0