Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când vor fi achitate datoriile la plata salariilor profesorilor: Ce spun autoritățile

© Sputnik / Mihai CarausȘcoală
Școală - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Ministerul Educației confirmă că mai multe instituții de învățământ din țară au restanțe la plata salariilor, urmând ca mâine Cabinetul de Miniștri să aprobe mijloace pentru achitarea acestora.
CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a venit cu precizări în legătură cu modul în care vor fi alocați banii necesar pentru achitarea salariilor restante ale cadrelor didactice.
Precizările ministerului de resort vin în contextul în care în spațiul public au apărut informații despre faptul că profesorii din mai multe instituții de învățământ din țară nu și-au primit salariile pentru câteva luni.
Astfel, MEC informează în context că volumul alocațiilor necesare acoperirii deficitului bugetar pentru achitarea salariilor cadrelor didactice din unele instituțiile de învățământ general pentru anul 2021 a fost aprobat prin Legea nr.135 din 14.10.2021 privind modificarea Legii bugetului de stat nr.258/2020.
”Cabinetul de Miniștri urmează mâine, 3 noiembrie, să aprobe proiectul de Hotărâre de Guvern cu privire la repartizarea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat nr.258/2020 pentru acoperirea deficitului bugetar, necesar achitării salariilor, înregistrat în anul curent de către unele instituții de învățământ general”, este menționat într-un comunicat al instituției.
De asemenea Ministerul Educației precizează că a informat anterior Consiliile raionale și organele locale de specialitate în domeniul învățământului că, de comun cu Ministerul Finanțelor, elaborează proiectul de Hotărâre de Guvern menționat mai sus.
Первое сентября, русский лицей им. Пушкина в Новых Аненах - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Societate
Revin sau nu elevii din vacanță: Precizarea Ministerului Educației
Amintim că deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au declarat astăzi în cadrul unui briefing de presă că suma datoriilor acumulate la plata salariilor este de cel puțin 69,18 milioane de lei. Deputat BCS Petru Burduja, vicepreședinte al Comisiei economie, buget și finanțe, a precizat că aceste date au fost acumulate doar de la instituțiile de învățământ pe care au reușit să le contacteze.
Potrivit parlamentarului, mai mulți angajați ai instituțiilor de învățământ din țară nu și-au primit salariile pentru lunile august, septembrie și octombrie. Totodată, Burduja a afirmat că Ministerul Finanțelor a indus în eroare membrii comisiei parlamentare de specialitate atunci când a asigurat, la aprobarea rectificărilor pentru bugetul de stat 2021, că ”toate deficitele bugetare ale instituțiilor de învățământ sunt acoperite integral și sursele bănești necesare pentru salariile pedagogilor au fost alocate”.
Ministerul Finanțelor a reacționat la declarațiile deputaților BCS, dezmințind acuzațiile aduse. Instituția spune că, prin Legea privind modificarea Legii bugetului de stat, au fost alocate 170 milioane de lei pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar. Repartizarea acestor alocații pe autorități publice se efectuează în baza hotărârilor de Guvern.
”Astfel, Ministerul Finanțelor a elaborat și a publicat la data de 27 octombrie curent proiectul de hotărâre a Guvernului privind repartizarea și redistribuirea alocațiilor aprobate în Legea bugetului de stat pe anul 2021. Proiectul prevede, transferuri către bugetele locale în sumă de 134 mil. lei pentru asigurarea achitării salariilor până la finele anului 2021, preponderent, pentru personalul din sistemul educațional”.
În contextul în care mijloacele propuse pentru alocare sunt destinate prioritar instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal, care se finanțează în baza de cost standard per elev, ”concomitent cu alocarea resurselor suplimentare, propune o derogare temporară de la regula generală, care ar permite suplimentarea bugetelor instituțiilor de învățământ cu alocații în volume concrete, estimate reieșind din necesarul de cheltuieli la nivel de fiecare instituție”, mai menționează ministerul.
Totodată, se propune ca insuficiența mijloacelor să fie acoperită și prin utilizarea economiilor formate la acțiunile ce țin de organizarea odihnei de vară a copiilor, desfășurarea olimpiadelor și examenelor de absolvire. Proiectul de Hotărâre de Guvern respectiv urmează să fie aprobat miercuri, 3 noiembrie.
Ministerul Finanțelor afirmă că va asigura și în continuare ca toți angajații din sistemul educațional să primească integral și la timp salariile.
 валюта - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Societate
Salarii mai mari pentru o categorie de angajați: Cine sunt beneficiarii
Fluxul de știri
0