Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Sandu, despre tarifele la gaz și noul contract cu Gazprom

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Președintele Maia Sandu anunță că tarifele la gaze vor crește, însă precizează că această creștere nu va fi una mare.
CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Tarifele la gazele naturale vor crește, dar această creștere nu va fi atât de mare cum ar fi fost la prețurile de astăzi de pe piața energetică. Precizarea a fost făcută de Maia Sandu într-un interviu pentru publicația rusească Kommersant.

„Vom avea gaz după 1 noiembrie. Și asta este deja foarte bine. Există un preț, care presupune ca Guvernul sau autoritatea de reglementare ar trebui să majoreze tarifele la gaze. Va exista o creștere a tarifelor, dar această creștere nu este atât de mare pe cât ar fi fost dacă cumpăram la prețul de astăzi de piață, pentru că știm cu toții că prețurile de astăzi sunt foarte mari”, a specificat Maia Sandu.

Președintele a mai spus că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, va răspunde la întrebările presei despre ce este stipulat în contractul semnat și cum au decurs negocierile.
Trebuie precizat că Spînu are programată o conferință de presă pentru ora 13:00, în cadrul căreia urmează să ofere mai multe detalii cu privire la procesul de negocieri cu Gazprom, detalii despre contractul de livrare a gazelor și chiar prețul care va trebui să-l achite Republica Moldova pentru o mie de metri cubi de gaze.
În cadrul interviului, președintele țării a respins informația potrivit căreia Gazprom ar fi condiționat politic contractul de livrare a gazelor la un preț mai bun pentru Republica Moldova.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Politică
Spînu oferă mai multe detalii despre contractul de livrare a gazelor cu Gazprom
Șeful statului a afirmat însă că procesul de negocieri nu a fost deloc ușor. Sandu a spus că săptămâna trecută a purtat conversații telefonice cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, Dmitri Kozak.

„Când prețurile au început să crească la cote inacceptabile, a devenit clar că Guvernul ar trebui să se ocupe de această problemă, deoarece aceasta este o problemă foarte serioasă. Prin urmare, l-am sunat de mai multe ori pe domnul Kozak, am vorbit despre aceste probleme, de aceea ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a plecat în Rusia”, a mai spus Sandu.

Într-un final, după ce s-a reușit prelungirea contractului cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani, la formula solicitată de partea moldovenească, Maia Sandu spune că este mulțumită de contractul cu Gazprom.

„Cred că s-a încheiat criza gazelor atunci când a fost semnat un contract între Moldovagaz și Gazprom”, a spus Sandu.

Potrivit acesteia, la livrarea combustibilului albastru în Moldova, vor fi folosite „aceleași puncte de intrare care s-au folosit până acum – prin Ucraina”.
Întrebată de reporterul publicației rusești, care a fost cea mai serioasă problemă a negocierilor cu privire la livrarea gazelor, Sandu a spus că este vorba de prețul transportatorului de energie, precum și de datoriile Moldovagaz față de concernul rus Gazprom.
„De la bun început, Guvernul a spus că este necesar să se efectueze un audit privind aceste datorii. Protocolul spune că se va face un audit și apoi vor urma negocieri despre ce se va întâmpla cu acele datorii”, a spus președintele.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
Maia Sandu a comentat o posibilă vizită în Federația Rusă
Ea a mai spus că problemele legate de auditul datoriilor, cel mai probabil, vor fi discutate în cadrul unei ședințe a comisiei interguvernamentale. Acest lucru „este scris în Acordul, care a fost semnat de Spînu și Miller”.
Totodată, președintele a spus că negocierile nu au vizat problema aderării Republicii Moldova la UEEA, precum și tema unei eventuale retrageri a Chișinăului din Acordul de Liber Schimb cu UE.

„Nu au existat astfel de conversații în aceste negocieri pe tema gazului”, a explicat șeful statului.

Mai Sandu a menționat că rezolvarea crizei gazelor a devenit un „precedent pozitiv” în relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă.

„Mi se pare că acesta este un precedent pozitiv în relațiile noastre cu Federația Rusă, că putem rezolva problema, chiar și o problemă atât de gravă - criza gazelor. Acesta este un bun exemplu că putem rezolva și alte lucruri”, a spus șeful statului.

Amintim că pe 31 octombrie a expirat contractul de livrarea a gazelor de la concernul rus Gazprom. Este vorba de un contract prelungit cu încă o lună și pentru care țara noastră achită un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, după ce contractul semnat acum trei ani cu Gazprom a expirat pe 30 septembrie.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Moldova și Rusia
Spînu: Nu au existat condiționări politice la prelungire contractului cu Gazprom
Totodată, în ultima săptămână din luna octombrie, Republica Moldova a început să achiziționeze anumite volume de combustibil albastru din surse alternative. Asta pentru că, potrivit autorităților de la Chișinău, Gazprom ar fi livrat doar 67% din necesarul de gaz pentru luna octombrie, astfel fiind nevoie de surse adăugătoare pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, a lansat licitații pentru companii străine, gata să livreze gaze către țara noastră. Zilnic, în ultima săptămână mai multe companii au furnizat în jur de un milion și jumătate de metri cubi de gaze.
Autoritățile au refuzat să ofere detalii despre prețul pentru o mie de metri cubi din aceste surse alternative, dar, în cadrul unei emisiuni televizate, premierul Natalia Gavrilița a precizat că este vorba de un preț în jur de o mie de dolari pentru o mie de metri cubi.
Pe data de 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar acestea au rezultat cu semnarea unui contract de lungă durată. Astfel, în următorii cinci ani, Republica Moldova ar trebui să primească gaz de la concernul rus.
Nu a fost anunțat încă un preț exact pentru o mie de metri cubi, dar ambele părți au precizat că s-a acceptat formula de calcul a prețului propusă de partea moldovenească. Totuși, ministrul Andrei Spînu, a menționat că pentru luna octombrie vom achita aproximativ 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, ulterior prețul ar trebui să scadă, iar Moldova ar putea achita un preț de două ori mai mic.
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Economie
Ultima oră: Spînu anunță prețul cu care va cumpăra Moldova gaz de la Gazprom
Fluxul de știri
0