Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu oferă mai multe detalii despre contractul de livrare a gazelor cu Gazprom

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va oferi noi detalii despre contractul prelungit de livrare a gazelor de la Gazprom.
CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, va oferi mai multe detalii despre contractul prelungit de livrare a gazelor de la Gazprom. Acesta va susține astăzi o conferință de presă, programată pentru ora 13:00.
Această conferință este organizată în contextul mai multor speculații apărute în presă cu referire la prețul pe care urmează să-l achite Republica Moldova pentru o mie de metri cubi de gaze livrate de către Gazprom.
Asta după ce Moldovagaz și concernul rus au semnat prelungirea contractului de livrare a gazelor pe un termen de cinci ani. Părțile au precizat că s-a acceptat livrarea gazelor după formula propusă de partea moldovenească.
Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.
Ulterior, în presă a apărut o informație precum că Republica Moldova va achita pentru o mie de metri cubi un preț de 500-600 de dolari. La scurt timp după apariția acestei informații, ministrul Andrei Spînu a dezmintit-o precizând că aproximativ 450 de dolari per mia de metri cubi va achita Republica Moldova Gazpromului pentru gazele livrate în luna noiembrie. Spânu a mai spus că ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse.
Alexei Miller
 - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
Gazprom a numit contractul cu Moldova „reciproc avantajos”: Care este formula de preț
Totodată, ministrul a informat că doar MoldovaGaz și Gazprom pot decide dacă informația privind formula de calcul va fi sau nu făcută publică.

„Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldovagaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse”, a mai spus Spînu.

Acesta a mai spus că în condițiile stipulate în contract, prețul pe care îl va achita țara noastră Gazpromului pentru o mie de metri cubi de gaze naturale va fi de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât plătit în octombrie. Mai mult, acesta spune că prelungirea contractului cu Gazprom nu implică condiționalități politice.
Amintim, pe 29 octombrie, la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile dintre șeful Gazprom Alexei Miller, vicepremierul Moldovei Andrei Spînu și șeful Moldovagaz Vadim Ceban. În urma negocierilor Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazului rus către consumatorii din Moldova de la 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Moldova și Rusia
Directorul Moldovagaz, despre prelungirea contractului cu Gazprom
Fluxul de știri
0