Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Spînu: Nu au existat condiționări politice la prelungire contractului cu Gazprom

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a dezmințit informațiile precum că ar exista condiționalități politice la prelungirea contractului de livrare a gazelor cu Gazprom.
CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Prelungirea contractului cu Gazprom nu implică condiționalități politice. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de Telegram. Acesta a precizat că protocolul nu pomenește regiunea transnistreană.

„Pentru a opri orice speculație - protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel”, a scris ministrul.

Această declarație a lui Andrei Spînu vine după ce în publicația Financial Times, care face referire la surse, a apărut informația precum că Gazprom le-ar fi declarat oficialilor moldoveni că va reduce prețul gazelor dacă țara ar fi dispusă să opereze modificări la acordul său privind comerțul fără taxe vamale cu UE.
În afară de aceasta, afirmă publicația, compania rusă ar fi dorit ca Moldova să amâne implementarea regulilor convenite cu UE, care impun liberalizarea piețelor de gaze și permit lărgirea concurenței.
Potrivit surselor ziarului, Moscova vede negocierile cu privire la gaze ca parte a unei reglementări politice mai ample cu Moldova, după accederea la putere a noului președinte Maia Sandu și a victoriei partidului pro-european al acesteia la alegerile parlamentare din luna iulie.
Алексей Миллер
 - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Moldova și Rusia
Iușkov: Cea mai mare intrigă este ce reducere a oferit Gazprom Moldovei
În cadrul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că nu există astfel de condiționalități și nici nu pot fi, acestea sunt chestiuni exclusiv comerciale.
„Nu, nu există niciun fel de momente politice și nu pot fi, acestea sunt negocieri exclusiv comerciale. Există o necesitatea de gaze, există o ofertă comercială, există o reducere propusă, există de asemenea problema datoriei acumulate. Toate acestea poartă un caracter aplicat absolut comercial. Aici nu există nicio politizare și nici nu poate fi”, a spus Peskov.
Amintim, pe 29 octombrie, la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile dintre șeful Gazprom Alexei Miller, vicepremierul Moldovei Andrei Spînu și șeful Moldovagaz Vadim Ceban. În urma negocierilor Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazului rus către consumatorii din Moldova de la 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani.
Atât Gazprom, cât și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova au menționat că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească.
Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Economie
Ultima oră: Spînu anunță prețul cu care va cumpăra Moldova gaz de la Gazprom
Această decizie a fost luată după mai multe runde de negocieri între autoritățile de la Chișinău și Federația Rusă. Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Până la sfârșitul acestei luni Republica Moldova va achiziționa însă gaz natural și din surse alternative, pe lângă gazul livrat de Gazprom. Asta pentru că partea rusă a livrat doar 67% din necesarul pentru luna octombrie, astfel, este nevoie de o anumită cantitate de combustibil albastru pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, lansează licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, patru companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze. Ucraina a furnizat astăzi 500 de mii de metri cubi de gaze.
Алексей Миллер и заместитель премьер-министра Молдовы Андрей Спыну продолжили переговоры об условиях поставок газа - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
Expert: Gazprom a dat dovadă de flexibilitate în negocierile cu Moldovagaz
Fluxul de știri
0