Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri la Bălți: Câți candidați s-au înscris pentru fotoliul de primar

© Sputnik / Evghenii PanasencoPrimăria municipiului Bălți
Primăria municipiului Bălți - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Abonare
Peste zece candidați vor lupta pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți pe 21 noiembrie.
CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Pentru funcția de primar în municipiul Bălți au fost înregistrați 11 candidați. Comisia Electorală Centrală anunță că zece din ei sunt desemnați de partide politice, iar unul este independent.
Totodată, CEC informează că la alegerile locale noi din 21 noiembrie, pentru cele 15 mandate de primar, au fost înregistrați în cursa electorală 52 de candidați. Dintre aceștia, 41 sunt desemnați de partide politice și 11 sunt independenți.
Conform criteriului de gen, 37 de candidați sunt bărbați și 15 sunt femei. În 4 localități candidează câte 4 pretendenți la funcția de primar. În 5 localități au fost înregistrați câte 3 candidați, iar în alte 5 localități, pentru funcția de primar au fost înscriși în cursă câte 2 concurenți.
Totodată, organele electorale din teritoriu au decis să refuze înregistrarea a trei solicitanți. În situația independenților, decizia de refuz a fost întemeiată pe nerespectarea prevederilor legale cu privire la numărul necesar de semnături pe listele de subscripție, care ar trebui să reprezinte 5 la sută din numărul alegătorilor din circumscripția respectivă.
Al doilea caz se referă la un candidat desemnat de un partid politic, căruia organul electoral i-a respins demersul de înregistrare în calitate de concurent electoral, motivând prin neîntrunirea condiției de deținere a cetățeniei Republicii Moldova, condiție stabilită de prevederile codului electoral pentru a candida la o funcție electivă.
Carabinier  - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Coronavirus
Nu mai putem ieși din casă fără aceste acte: Decizia CNESP
În legătură cu alegerile locale noi care se vor desfășura în data de 21 noiembrie în 15 localități din țară, inclusiv în municipiul Bălți, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să instituie măsurile pe care trebuie să le respecte atât alegătorii, cât și funcționarii electorali pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Măsuri de protecție pentru alegători

afișarea în locuri vizibile a materialelor informative care promovează respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii;
atenționarea alegătorilor despre necesitatea respectării obligatorii a măsurilor de control și combatere a infecției COVID-19 stabilite de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică;
atenționarea alegătorilor despre obligativitatea respectării, în perimetrul secției de votare, a regulilor privind distanțarea socială;
organizarea accesului fluidizat al alegătorilor în secția de votare, în vederea neadmiterii formării aglomerărilor atât în incinta, cât și în adiacentul secției de votare;
admiterea în incinta secției de votare a unui număr limitat de alegători;
permiterea accesului în secția de votare și în sediul organelor electorale a alegătorilor care vor purta mască de protecție, care trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
instalarea, la intrarea în secția de votare, în locuri vizibile și accesibile pentru alegători, a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool;
măsurarea obligatorie a temperaturii fiecărui alegător la intrarea în secția de votare;
prezentarea alegătorilor la secțiile de vot, după posibilitate, cu pixurile personale.

Măsuri de protecție pentru funcționarii electorali

familiarizarea cu regulile de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii;
atenționarea despre respectarea obligatorie a măsurilor de control și combatere a infecției COVID-19 stabilite de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică;
asigurarea cu echipament de protecție necesar (măști, mănuși, viziere, costume de protecție etc.) și soluții dezinfectante;
organizarea și efectuarea triajului zilnic al funcționarilor electorali prezenți la sediul organului electoral (măsurarea temperaturii, examinarea stării generale de sănătate);
respectarea normelor de igienă a echipamentului și spațiilor utilizate în procesul electoral, prin organizarea și efectuarea curățeniei și dezinfectării sediilor electorale, cu utilizarea soluțiilor pentru dezinfectare;
aerisirea frecventă a încăperilor – cel puțin 10 min. în fiecare oră, iar în caz de posibilitate – aerisirea permanentă;
permiterea accesului în sediul organului electoral și secția de votare doar cu mască de protecție, după caz cu mănuși;
respectarea, în contextul întrunirilor regulate ale organelor electorale, a regulilor privind distanțarea socială;
utilizarea în spațiile închise a echipamentului de protecție și dezinfectarea spațiului cu o periodicitate de cel puțin o dată la 3 ore.

Măsuri de protecție pentru concurenții electorali

afișarea materialelor informative care promovează respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii;
atenționarea despre respectarea obligatorie a măsurilor de control și combatere a infecției COVID-19 stabilite de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică;
atenționarea asupra necesității utilizării obligatorii a echipamentului de protecție (măști, mănuși);
instalarea, la intrarea în sediile organelor electorale și secțiile de votare, în locuri vizibile și accesibile pentru alegători și pentru persoanele autorizate să asiste la operațiile electorale, a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool;
organizarea spațiilor de primire a documentelor pentru înregistrarea concurenților electorali și a spațiilor pentru monitorizarea desfășurării procedurilor electorale în conformitate cu normele stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Cum se va desfășura ziua alegerilor locale noi

Se vor respecta în mod obligatoriu măsurile de control și combatere a infecției COVID-19 stabilite de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.
Până la deschiderea secției de votare, se va efectua curățenia generală și dezinfectarea întregului local al secției de votare, precum și prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor și echipamentului folosit.
Localul secției de votare se va amenaja cu respectarea distanței fizice de 1 metru între funcționarii electorali, în conformitate cu Modul de amplasare în incinta secției de votare prezentat în Instrucțiune.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Societate
Cum se vor desfășura alegerile locale noi din 21 noiembrie: Hotărârea CNESP
Președintele biroului electoral, înainte de deschiderea secției de votare, va efectua triajul (verificarea temperaturii, verificarea stării generale de sănătate) al funcționarilor electorali prezenți, operatorilor, personalului auxiliar, observatorilor și altor subiecți implicați în procesul electoral, cu înscrierea rezultatelor într-un registru, conform modelului de registru nr. 2 din prezenta Instrucțiune.
Funcționarilor electorali sau altor participanți la procesul electoral care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute li se va interzice asistarea la procedurile electorale.
În cazul identificării unui funcționar electoral, operator sau altui personal auxiliar care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute, acesta va fi substituit de către subiectul care l-a desemnat, fiind informat despre necesitatea de autoizolare și informare a medicului de familie.
Funcționarii electorali, operatorii, observatorii și ceilalți subiecți implicați în procesul electoral vor fi echipați în mod obligatoriu cu echipament de protecție (măști, mănuși, viziere etc.).
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Vom avea sau nu alegeri locale noi pe 21 noiembrie, odată cu instituirea stării de urgență
La intrare în localul secției de votare, în locuri vizibile și accesibile pentru vizitatori, se vor instala dozatoare cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor.

Cum vot vota cei cu simptome de COVID-19

Persoanele care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respirație îngreunată etc.) și se prezintă la secția de votare în ziua alegerilor până la ora 15.00 nu vor fi admise în incinta secției de votare, dar vor fi înscrise în lista pentru votare la domiciliu.
Pentru persoanele cu manifestări clinice de boală, care s-au prezentat la secția de votare după ora 15.00, se vor crea condiții de votare prin aerisirea încăperii, asigurarea cu mască, mănuși, trecerea prioritară până la cabina de vot și contactul minim cu persoanele aflate în secția de votare.
După plecarea persoanei suspecte, va fi efectuată aerisirea și dezinfecția tuturor suprafețelor cu care a contactat persoana, înainte ca altă persoană să contacteze cu ele. Acestor alegători li se va recomanda să se autoizoleze și să informeze telefonic medicul de familie, iar la necesitate să solicite serviciul 112.
Orașul Bălți - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Șor îl calcă pe bătătură pe Usatîi: Cine este candidatul partidului la alegerile din Bălți
Fluxul de știri
0