Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vom avea sau nu alegeri locale noi pe 21 noiembrie, odată cu instituirea stării de urgență

© Sputnik / Mihai CarausВыборы в парламент Молдовы 2021
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Deputații au votat instituirea stării de urgență în domeniul gazelor naturale. Vor avea sau nu loc alegerilor locale noi în aceste condiții?
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Alegerile locale noi vor avea loc în cele 15 localități din țară. Deputații au votat un amendament în acest sens, în contextul instituirii stării de urgență. Conform Legii 212, care prevede instituirea stării de urgență, „în perioada stării de urgență, de asediu sau de război, instituite pe întreg teritoriul țării, nu se admite modificarea Constituției, precum și desfășurarea alegerilor autorităților publice centrale și locale și a referendumurilor republicane și locale”.
În această situație, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului deputații au votat un amendament la Legea 212, care să permită desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie în perioada stării de urgență în domeniul gazelor naturale.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care Guvernul a propus instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile, iar apoi Parlamentul a adoptat hotărârea. Decizia a fost luată după ce, potrivit premierului, negocierile care au avut ieri la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat.
Între timp, pe piața gazelor naturale din țară a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%.
Anterior, înainte de instituirea stării de urgență, în contextul alegerilor locale noi din 15 localități, Gavrilița a declarat că, potrivit legii, în perioada stării de urgență alegeri nu pot fi desfășurate. Acest lucru a fost confirmat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, deși în cadrul ședinței Guvernului acesta a propus ca Parlamentul să să stipuleze expres că starea de urgență nu va afecta organizarea scrutinelor locale. Acesta a reiterat această propunere și în cadrul ședinței Parlamentului.
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Societate
Instituirea stării de urgență ar putea fi contestată la CC dacă deputații nu vor face asta
Amintim că în data de 21 noiembrie au fost stabilite alegerile locale noi în municipiul Bălți, dar și în alte 14 localități. În Bălți au fost declanșate alegerile pe motiv că Renato Usatîi a renunțat la mandat.
Usatîi a anunțat pe 12 iulie, că pleacă din funcția de primar de Bălți, motivând că a luat o astfel de decizie în urma înregistrării unui scor scăzut la alegerile parlamentare în municipiu. Blocul său electoral „Renato Usatîi” a reușit să adune 4,10% din numărul total de voturi.
Fluxul de știri
0