Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Compania Publică de radio și TV va reveni sub control parlamentar

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaStudiou radio
Studiou radio - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un proiect de lege adoptat de deputați în primă lectură ar putea întoarce Compania Publică „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar.
CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Componența actuală a Consiliului Audiovizualului, dar și conducerea Companiei Publice „Teleradio Moldova” va putea fi schimbată de majoritatea parlamentară. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură cu votul a 52 de deputați din cei 58 prezenți în sala de ședințe a Parlamentului.
Asta după ce acest proiect de lege a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței, chiar dacă deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat amânarea examinării acestui proiect pentru o altă ședință. Deputatul fracțiunii BECS, Adela Răileanu a cerut includerea proiectului în ordinea de zi a altei ședințe de Parlament, numai după ce acesta va fi supus discuțiilor publice și examinării internaționale. Deputații majorității parlamentare au respins solicitarea colegilor lor din fracțiune BECS.
Телевизионный пульт - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Opoziția trage alarma: PAS își dorește să controleze politic audiovizualul din țară
Obiectivul primordial al acestei propuneri legislative este potrivit autorilor, de a „responsabiliza furnizorul public național, Compania ”Teleradio-Moldova””.
Mai exact, autorii inițiativei legislative propun întoarcerea Companiei Publice de radio și TV din Republica Moldova sub control parlamentar, așa cum a fost până în 2019. La fel, proiectul prevede că și revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al „Teleradio Moldova”, dar și a Consiliului Audiovizualului. Totodată, se propune ca membrii CA să poată fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.
Liliana Nicolaescu-Onofrei - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Politică
Guvernanții se iau de posturile TV apropiate opoziției - document
Astfel, dacă proiectul va fi votat și în cea de-a doua lectură, mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei ”Teleradio-Moldova” și al directorilor generali-adjuncți ar urma să înceteze de drept la data intrării în vigoare a proiectului de lege.
Trebuie precizat că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat dur acest proiect de lege propus de deputații PAS. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Adela Răileanu a declarat că noua guvernare își propune în mod barbar să subordoneze politic Consiliul Audiovizualului și compania Teleradio-Moldova.
În context, deputații BECS au atenționat organismele internaționale, ONG-urile de specialitate, misiunile diplomatice că proiectul de modificare a codului vine să elimine total independența atât a consiliului audiovizualului, cât și a consiliului de supravegherea cu supunerea politică totală. Potrivit deputatului, modificările la Codul serviciilor media audiovizuale contravin „direct Constituției și afectează libera exprimare și vin să impună cenzura”. Menționăm, propunerea legislativă nu a fost supusă dezbaterilor publice.
Бывший президент США Дональд Трамп во время выступления в Орландо, штат Флорида - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Internațional
Adio, Facebook? Trump își face propria rețea de socializare
Fluxul de știri
0