Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opoziția trage alarma: PAS își dorește să controleze politic audiovizualul din țară

© SputnikТелевизионный пульт
Телевизионный пульт - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Deputații comuniști și socialiști trag alarma că deputații PAS intenționează să subordoneze politic audiovizualul din țară, în mod special, Compania Publică Teleradio Moldova.
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că noua guvernare își propune în mod barbar să subordoneze politic Consiliul Audiovizualului și compania Teleradio-Moldova. Declarația a fost făcută de deputatul Adela Răileanu în cadrul unei conferințe de presă.

"Astăzi PAS-ul își dorește să controleze audiovizualul. De fapt, să revină la vechea formula de instituție de stat. Astfel, ei își propun să demită componența Consiliul Audiovizualului în cazul în care nu va fi aprobat raportul anual de activitate. Asta înseamnă ca CA se transformă într-o unealtă a guvernării și va face legea în audiovizual așa cum îi va cere PAS. De asemenea, guvernarea vrea să decidă prin vot componența Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova și să desemneze consiliul general al companiei", a spus Răileanu.

Astfel, deputații comuniști și socialiști trag alarma și atenționează organismele internaționale, ONG-urile de specialitate și misiunile diplomatice.
"Atenționăm organismele internaționale, ONG-urile de specialitate, misiunile diplomatice, că proiectul de modificare a codului vine să elimine total independența atât a consiliului audiovizualului, cât și a consiliului de supravegherea cu supunerea politică totală. Aceste modificări contravin expertizelor internaționale care au stat la baza adoptării actualului Cod", mai spune Adela Răileanu.
Potrivit deputatului, modificările la Codul serviciilor media audiovizuale contravin "direct Constituției și afectează libera exprimare și vin să impună cenzura".
Școală în regim online - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Coronavirus
Ne așteaptă noi restricții și închiderea școlilor? Ce spune premierul Gavrilița
Amintim că ieri deputații PAS au prezentat două proiecte de lege PAS care vin să îmbunătățească piața publicității media și a serviciilor media audiovizuale. Astfel, ei propun ca membrii Consiliului Audiovizualului să fie demişi dacă Parlamentul respinge raportul anual de activitate al instituţiei.
Cel de-al doilea proiect vine să responsabilizeze furnizorul public național de servicii media. Astfel, Compania Teleradio-Moldova va fi readusă sub control parlamentar și va fi reformat organul de supraveghere a activității sale – Consiliul de supraveghere și dezvoltare.
Fluxul de știri
0