Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Transnistria: Rotația în zona de securitate – în favoarea menținerii păcii în Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaTransnistria
Transnistria - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Securitatea și bunăstarea în Moldova depinde de Moscova pacifistă în mai mare măsură decât de “partenerii” agresivi și egoiști din UE și NATO.
Pozițiile mioape și declarațiile antirusești iresponsabile ale politicienilor de la Bruxelles, Washington și Chișinău nu vor influența asupra calității sarcinilor pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană.
În grupul operativ al trupelor rusești din regiunea transnistreană a demarat rotația batalionului de infanterie motorizată. A fost verificat nivelul de pregătire la posturile de pacificare din Zona de Securitate, precum și starea armelor. În cadrul reviziei tehnicii blindate, o atenție sporită a fost acordată stării tehnice a armelor și dispozitivelor de țintire, a mijloacelor de comunicații. Mai devreme s-au încheiat procedurile de antrenare a coordonării acțiunilor în componența contingentului forțelor de menținere a păcii, a avut loc un marș de control cu tehnica militară. Pacificatorii trebuie să se afle mereu în alertă: situația în regiune este îngrijorătoare.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Sandu a vorbit de la tribuna ONU despre Transnistria și securitatea la Marea Neagră
Pe fundalul crizei energetice din UE și incertitudinile legate de livrarea gazului rusesc în Moldova, președintele Maia Sandu își menține decizia de a nu discuta cu Moscova. Chiar și în pragul iernii conducerea din Moldova vrea mai mult în UE și NATO decât un preț prietenesc la gaz. Visul este completat de “expulzarea” pacificatorilor ruși și a tuturor celor 220 de mii de cetățeni ruși din Transnistria, cu riscul de reluare a războiului civil după scenariul similar celui din Donbas.
Moscova nu este dispusă să ofere gazul pe gratis și deloc nu este interesată de “afganizarea” Europei de Est. Obiectiv vorbind, Moldova nu are nicio șansă să taie Nodul gordian al Transnistriei și să intre operativ în componența României.
După șuturile primite din partea talibanilor afgani, autoritatea Pentagonului și NATO s-a redus semnificativ în lume. Istoria ultimelor decenii arată că “partenerii” nu sunt capabili să învingă pe cineva, însă întotdeauna sunt gata să dăuneze statelor independente. Livrările armelor americane Chișinăului nu promit nimic bun populației pașnice.

Principala sarcină a grupului operativ al forțelor rusești

Planul intens de pregătire militară a Grupului operativ al forțelor rusești în Transnistria, rotația regulată a pacificatorilor în Zona de Securitate în componența Forțelor Comune de Pacificatori, reflectă strategia Moscovei în regiune: menținerea păcii pe pământul Moldovei, prevenirea oricăror provocări și recidive ale unui conflict armat interetnic.
În acest sens, în spatele unei unități mici a grupului operativ pe teritoriul Rusiei se află puternicul District Militar Vest, în structura căruia se află pacificatorii transnistreni.
Pe poligonul militar își desfășoară regulat antrenamentele conform destinației ofițerii de recunoaștere, lunetiștii, lansatorii de grenade, transmisioniștii, unitățile de geniști, infanteriștii motorizați își îndeplinesc antrenamentele de tragere. Aici sunt exersate mijloacele tactice de lichidare în Zona de securitate a grupurilor diversioniste și a formațiunilor paramilitare ilegale, interacțiunea între posturile de pacificatori în cazul acutizării situației, precum și metodologia de menținere a calmului în rândul populației locale.
Alexandru Flenchea - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2021
Politică
Flenchea, despre motivul blocării negocierilor dintre Chisinău și Tiraspol
În decursul anului, batalionul infanteriei motorizate al pacificatorilor a fost instruit conform unui program special, care include o pregătire specială, de luptă, medicală și lingvistică, studierea normelor dreptului internațional și a situației politico-militare din regiune. Întregul personal al batalionului a susținut pe 13 octombrie cu succes examenul de verificare a pregătirii profesionale pentru serviciul în Zona de Securitate.
Cu o zi mai devreme, în cadrul grupului operativ al forțelor rusești a avut loc un antrenament pentru o operațiune specială de combatere a terorismului. Conform scenariului, “inamicul” încearcă să pătrundă pe teritoriul orășelului militar pentru a captura armele și tehnica militară. Forțele de serviciu s-au îndreptat la fața locului, au încercuit perimetrul, au blocat căile de retragere a trupelor paramilitare convenționale și au lichidat „inamicul” cu arme de foc, lansatoare de grenade RPG-7 și armele transportatoarelor blindate. Nu s-au economisit cartușe și obuze – au fost utilizate peste 1000 de muniții.
În cadrul verificării unităților de geniști, militarii grupului operativ au efectuat un marș la o distanță de 10 kilometri, iar în zona indicată au exersat detectarea și dezamorsarea dispozitivelor explozibile ale inamicului, lichidarea blocajelor artificiale, minarea trecerilor spre poziții, echiparea și camuflarea fortificațiilor de câmp.
Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a participat la o ședință de lucru cu șefii instituțiilor medicale și primarii localităților din Autonomie - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Politică
Irina Vlah: De zece luni aștept o întâlnire cu Sandu
Au susținut cu brio evaluarea pentru anul 2021 și echipajele de blindate și transportatoarele blindate. Acestea au îndeplinit cu succes tragerile din mitraliera PK și mitraliera KPV, cu un schimb al pozițiilor de tragere, asupra diverselor tipuri de ținte (transportatoare blindate, un grup de infanteriști, aruncătoare de grenade antitanc portabile și unități de mitraliere), la o distanță de la 300 la 1000 de metri.
Acest segment al pregătirii militare a pacificatorilor ruși vorbește mult despre calitatea Zonei de Securitate (aflată între părțile în conflict, fiind împărțită în trei sectoare: Nordic – cu o lungime de 85 de kilometri și o lățime de până la 12 kilometri, Central – cu o lungime de 60 de kilometri și o lățime de până la 20 kilometri, Sudic – cu o lungime de 80 de kilometri și o lățime de 14 de kilometri).

Capcana loialității față de Occident

Securitatea Moldovei este amenințată astăzi cel mai mult de acțiunile distructive ale SUA în regiunea Mării Negre. E vorba de militarizarea teritoriilor sateliților americani – transformarea stațiunilor și plajelor în baze militare și poligoane, repetițiile permanente ale celui de-al treilea război mondial în formatul unor manevre antirusești, care pot garanta în viitor doar distrugerea unei părți semnificative a populației Europei de Est.
În pofida prezenței legale a pacificatorilor ruși în Transnistria, NATO vorbește despre o încălcare a suveranității Moldovei. Șeful Pentagonului urmează să sosească în vecina Românie. Am putea presupune că Washingtonul a pus Transnistria într-un regim de „dezghețare” a conflictului.
În acest context îngrijorător, Chișinău nu se grăbește să-și numească un nou ambasador în Rusia, însă a reușit să participe la evenimentul antirusesc “Platforma Crimeea”. Apoi a început blocajul transportului transnistrean, cică la inițiativa Kievului. Președintele Maia Sandu poartă un dialog foarte activ cu Occidentul. Guvernul Moldovei caută gaz ieftin în Polonia.
Evident, interesele populației Republicii Moldova sunt secundare pentru autoritățile de la Chișinău, mai importante sunt directivele protectorilor occidentali, care încearcă să transforme Moldova într-o țară similară Ucrainei Maidanului - una instabilă, toxică și disprețuită de europeni. Pacificatorii ruși în Transnistria reprezintă o piedică în realizarea unor astfel de planuri. A se observa, “alternativa” Occidentului sub formă de misiune civilă a OSCE nu funcționează în Donbas, prin urmare nu va fi capabilă să asigure pacea nici în Moldova.
Mai devreme, șeful Grupului Operativ al forțelor rusești din Transnistria, Dmitri Zelenkov, a declarat: „Ne aflăm aici nu pentru a purta acțiuni militare, ci pentru a desfășura misiuni de pace... Nu avem misiunea de a lupta... Numărul personalului și al tehnicii ne este suficient pentru operațiunile de menținere a păcii”.
A doua problemă este arsenalul imens al munițiilor din perioada URSS din apropierea satului Cobasna, care nu este transportabil. Distrugerea pe loc a peste 20 de mii de tone de rachete și muniții e foarte periculoasă, în cazul unei detonări raza zonei afectate ar putea fi de 40 de kilometri. Rusia a propus în repetate rânduri construcția din contul ei a unei întreprinderi de casare a munițiilor, însă Chișinăul urmărește alte scopuri (în campania electorală Maia Sandu promisese stabilirea unui dialog cu Moscova în toate direcțiile).
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Politică
Spînu a plecat în Polonia: Va discuta despre furnizarea gazului către Moldova
Iar cel mai important, într-o situație ipotetică a declanșării unor acțiuni militare cu un inamic mai puternic (cu arme americane), pacificatorii ruși trebuie să reziste o anumită perioadă până la sosirea grupurilor tactice (mereu gata de luptă) de pe continent, adică a trupelor și tehnicii grele a Districtului Militar Vest. Să ne amintim de august 2008 din Osetia de Sud. În timpul celor câtorva decenii de la introducerea în zona de conflict (1992), pacificatorii ruși au reținut 120 de mii de persoane pentru încălcarea regimului de securitate, au fost confiscate 250 de unități de arme și peste 160 de mii de cartușe, 1300 de grenade, au fost dezamorsate 14 mii de mine antitanc și antipersonal și alte dispozitive explozibile.
În același timp, Transnistria rămâne singura regiune din Europa de Est unde, după introducerea contingentului militar de menținere a păcii, acțiunile militare au încetat și nu au mai fost reluate.
Fluxul de știri
0