Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Flenchea, despre motivul blocării negocierilor dintre Chisinău și Tiraspol

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Flenchea
Alexandru Flenchea - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2021
Abonare
Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre adevăratul motiv al blocării negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol.
CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Dinamica negocierilor între Chișinău și Tiraspol a fost negativă pe tot parcursul anului 2020 și va fi la fel și în 2021. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.
Potrivit acestuia, unul din motivele blocării negocierilor este pandemia.

„Doar în al doilea rând aș menționa pandemie și efectele ei. Asta (pandemia - n.n.) a fost un motiv de manipulare utilizat mai degrabă de Tiraspol. Instabilitatea politică de la Chișinău, în primul rând, a afectat dinamica relațiilor. Dacă pe parcursul unui an calendaristic tu ai trei negociatori șefi la Chișinău și cinci în mai puțin de doi ani, evident ca asta nu ajută la o continuitate a politicii Chișinăului, nu ajută la un dialog intens, focusat și concentrat. Asta înseamnă că Chișinăul este absorbit de propriile lupte politice și nu are timp, resurse, dar nici interes să se ocupe de Transnistria”, a precizat Flenchea.

Корнелиу Чуря - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Analize și opinii
Cunoscut expert: Ce șanse are Sandu să soluționeze problema transnistreană
Ce ține de învinuirile actualei guvernări aduse fostei, expertul independent spune că este un lucru normal, care se întâmplă în cazul tuturor guvernărilor. În context, Alexandru Flenchea a precizat că diferendul transnistrean este o problemă internă a Republicii Moldova, iar pentru soluționarea acestuia, autoritățile de la Chișinău trebuie să dea dovadă de mai mult interes și să treacă de la declarațiile politice la discuții foarte tehnice între Chișinău și Tiraspol.
Totodată, fostul vicepremier pentru Reintegrare spune că în acest caz, Federația Rusă poate ajuta Republica Moldova respectând cadrul juridic bilateral. Mai exact, Tratatul politic de bază din 2001, care prevede sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. La fel, potrivit lui Flenchea, Rusia ne poate ajuta respectându-și angajamentele internaționale pe care și le-a asumat privit retragerea trupelor și a munițiilor.
Депутаты парламента Молдовы рассматривают вотум доверия правительству Гаврилицы - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2021
Politică
Procesul de reglementare a conflictului transnistrean, discutat de Grosu și membrii OSCE
Fluxul de știri
0