Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Ne va lăsa oare Sandu fără gaze de dragul Kievului - Expert

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Abonare
Mai mulți experți vorbesc despre o posibilă livrare a gazului către Republica Moldova ocolind Ucraina. Cât de posibil este.
CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Tranzitul gazelor ocolind Ucraina este unul din interesele nerecunoscute ale Federației Ruse. Mai mult, ocolirea Ucrainei, chiar și în cazul Moldovei, este posibilă, iar Rusia ar putea pune punct pe Ucraina ca țeavă de transport a gazului spre Europa. Declarația a fost făcută de comentatorul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.
Газовый счетчик - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Moldova și Rusia
Șeful „Moldovagaz”: Nu este nevoie să fierbeți un ceainic plin, economisiți gazul
Expertul susține că la acest lucru s-a redus și contractul Ungariei cu Gazprom, iar în cazul Republicii Moldova scenariul poate fi aplicat, mai ales că permite din punct de vedere tehnic.
„Este un contract foarte avantajos între Ungaria și Gazprom cu privire la livrarea gazelor și care include ocolirea Ucrainei. Din câte cunoaștem, în cazul Republicii Moldova există posibilități tehnice pentru a livra gaz spre România, astfel Ucraina rămânând fără tranzit și fără gaz în țeavă”, a mai spus Corneliu Ciurea.
Acesta mai spune că prin faptul că Republica Moldova se opune semnării unui contract cu Gazprom, de fapt, demonstrează o loialitate față de Kiev.
Газоперерабатывающий завод - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2021
Moldova și Rusia
Expert: De rezolvarea problemei prețului la gaz depinde soarta guvernării
„Noi nu vrem ca Rusia să lovească în Ucraina pentru simplu motiv că există relații foarte strânse. Ucraina a acuzat Ungaria pentru semnarea contractului, dar ungurii au spus foarte clar: „noi nu am lovit în Ucraina, ci am semnat un contract avantajos pentru noi. Pentru noi prioritare sunt interesele naționale. Republica Moldova își permite oare același demers ca și Ungaria?”, se întreabă comentatorul.
Компрессорная установка месторождения природного газа. - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2021
Analize și opinii
Mogoreanu: De ce gazul importat prin gazoductul Iași-Chișinău nu poate fi ieftin
Ciurea a precizat că guvernarea de la Chișinău trebuie să fie foarte atentă la ce vor spune cetățenii cu privire la acest subiect și să acționeze doar în interesul cetățenilor țării nu în interesele Kievului.
Fluxul de știri
0